Bbq onder overkapping: de veilige barbecuegids

Bbq onder overkapping: de veilige barbecuegids

Bbq-liefhebbers, opgelet! Wil jij ontdekken hoe je een perfecte, sfeervolle bbq onder je overkapping organiseert? Lees dan zeker verder. Onder een afdak barbecueën is niet alleen weerbestendig, maar ook ontzettend gezellig en comfortabel. Wie zegt dat barbecueën alleen in de zomer kan? Met een bbq onder je overkapping geniet je het hele jaar door van heerlijke, smaakvolle avonden. In dit artikel lees je tips en tricks voor een veilige, geslaagde bbq. 

Waarom barbecueën onder een overkapping?

Barbecueën vormt een smakelijke symfonie voor al je zintuigen. Hoe fijn is het dat je daarbij niet beperkt hoeft te worden door de grillen van het weer? Een bbq onder een overkapping opent de deuren naar een hele nieuwe ervaring: het hele jaar door genieten van je grill! Als je een bbq onder je overkapping plaatst, ben je het hele jaar voorbereid op alle weersomstandigheden. Van ongenadige zonnestralen tot onverwachte regen en een pak sneeuw: bbq-liefhebbers hoeven zich nooit tegen te laten houden door het Nederlandse weer. Een terrasoverkapping of veranda biedt altijd de ideale droge plek voor het vertonen van je kook- en grillkunsten. 

Outdoor cooking wordt nog altijd populairder. En dat is niet zo gek. Buiten koken en eten draait niet alleen om de culinaire activiteit, maar het is ook een sociale gebeurtenis. Outdoor cooking staat symbool voor een ontspannen, informele levensstijl. Een viering van smaak, gezelschap en plezier, die zeker niet alleen tot warme zomeravonden beperkt hoeft te worden. Onder de beschutting van een overkapping wordt deze sociale ervaring nog eens versterkt. En ondertussen vult de geur van smeulende houtskool en gegrild vlees de lucht. Wie begint daar nou niet van te watertanden?

Waar moet je op letten bij een bbq onder de overkapping?

Wil je een bbq onder de overkapping plaatsen? Dan zijn er verschillende aspecten waarop je moet letten, zoals de indeling van de ruimte, de ventilatie en het type bbq dat je gebruikt. Dit is allemaal van invloed op de veiligheid van barbecueën onder een overkapping.  Voor een zorgeloze bbq-ervaring zijn een goede set tangen en spatels ook onmisbaar. En vergeet die handige thermometers niet, om de juiste temperatuur te behouden. 

Bbq onder overkapping? Veiligheid voorop!

Volg altijd de belangrijkste regel als je wilt barbecueën onder een overkapping: safety first. 

Barbecueën onder een partytent raden we sterk af! Een aluminium of houten overkapping is wel verantwoord, mits je je bewust bent van de risico’s en de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Creëer daarom altijd een veilige omgeving rondom de bbq. Brandbare materialen mogen zich niet te dicht bij de bbq onder je afdak bevinden. 

 • Controleer of de bbq op een stevige, vlakke ondergrond geplaatst is en verplaats deze niet. 
 • Zorg dat er altijd een brandblusser, water of zand in de buurt is. Daarmee kun je de bbq blussen, wanneer deze vlam vat. 
 • Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de bbq, om de kans op ongelukken te voorkomen. 
 • Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Leg dan een EHBO-setje binnen handbereik. 

Ideale bbq-omgeving onder je overkapping

Een goede bbq-omgeving begint bij de juiste indeling van de ruimte onder je overkapping. Het is essentieel om goed te kijken naar de beschikbare ruimte en ventilatie onder je afdak. Heeft de bbq zo’n afmeting dat er nog voldoende ruimte rondom het apparaat is? Een goede luchtstroom onder het afdak voorkomt de ophoping van rook. Hoewel je natuurlijk beschut wilt zitten tegen weer en wind, moet er wel enige ventilatie onder je overkapping plaatsvinden. Niets is zo vervelend als de hele avond in de bbq-rook zitten, met prikkende ogen als gevolg. 

Tot slot is de juiste verlichting belangrijk. Leuk, die gezellige waxinelichtjes op tafel, maar zorg ook voor voldoende functioneel licht bij de bbq. Alleen met voldoende zicht kun je veilig grillen. Dat betekent dat je voor een mix van functioneel en sfeervol licht onder je overkapping moet zorgen.

Verschillende bbq-types voor onder de overkapping

Zweer je bij het gemak van elektrisch barbecueën? Ben je fan van de snelheid van gas? Of houd je van de authentieke geur en de smaak van houtskool? Zorg dat je een bbq voor onder de overkapping kiest die bij jouw voorkeur en kookstijl past. 

Elektrische bbq: efficiënt en gemakkelijk

Elektrische barbecues zijn bekend om hun gebruiksgemak en efficiëntie. Ze vereisen minimale voorbereidingstijd, zijn snel op temperatuur en ideaal voor snelle grillklussen. Het ontbreken van rookontwikkeling maakt ze geschikt voor overdekte ruimtes zoals een overkapping. Elektrische barbecues zijn ook eenvoudig te reinigen, waardoor ze handig zijn voor zowel beginners als ervaren grillers. Het gebrek aan rook maakt ze ideaal voor overdekte ruimtes zoals een overkapping.

Gasbarbecue: snelheid en gecontroleerd

Gasbarbecues bieden snelheid en precisie. Met een simpele draai aan de knop bereik je de gewenste temperatuur. De mogelijkheid om meerdere branders afzonderlijk te regelen geeft je ultieme controle over het grillproces. Gasbarbecues produceren minder rook dan houtskoolbarbecues, waardoor ze geschikt zijn voor overdekte ruimtes. Hun snelheid en gebruiksgemak maken ze ideaal voor wie graag spontaan beslist om te gaan grillen.

Houtskoolbarbecue: authentieke beleving

Houtskoolbarbecues staan bekend om de onmiskenbare rokerige smaak die ze aan gerechten geven. De charme van het grillen met houtskool gaat verder dan het culinaire aspect: het is een complete ervaring. Het opstarten kan wat langer duren en vereist aandacht, maar de smaakvolle resultaten zijn het wachten waard. Houtskoolbarbecues produceren echter meer rook en warmte dan elektrische en gasbarbecues. Dit maakt ze minder geschikt voor overdekte ruimtes zonder voldoende ventilatie.

Welke bbq is het meest geschikt onder een overkapping?

Bij het kiezen van een barbecue voor onder een overkapping, is de elektrische barbecue dus vaak de meest geschikte optie. De minimale rookontwikkeling maakt het veilig voor overdekte ruimtes, en het gebruiksgemak is ideaal voor een ontspannen grill-ervaring.  Gasbarbecues zijn ook geschikt, maar het is belangrijk ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie is om eventuele rook af te voeren. Zet de gasfles nooit onder de bbq, maar plaats deze er altijd naast.  Houtskoolbarbecues zijn beter geschikt voor open ruimtes vanwege hun rookproductie en de behoefte aan adequate ventilatie. Maak dus een keuze op basis van je voorkeuren en de specifieke kenmerken van je overkapping.

Gebruik je toch een bbq met houtskool? Start deze dan op met aanmaakblokjes en neem de tijd voor het verwarmen van de kolen. Gebruik nooit brandbare stoffen, zoals spiritus, om dit proces te versnellen. Zeker niet onder een overkapping. We willen smaakvol gegrilde burgers, geen vuurbal-explosies! Ben je klaar met barbecueën? Doof de kolen dan met zand. 

Help, een ongeluk!

Eerlijk is eerlijk, ongelukjes gebeuren nou eenmaal. Wees daarom voorbereid op het ontstaan van vlammen en kom snel in actie. 

 • Kom je in aanraking met vlammen? Rol over de grond om ze te doven en bedek jezelf volledig van de nek tot de benen met een deken. 
 • Koel brandwonden direct zo’n 10 minuten met lauw water. 
 • Trek kleding daarbij niet uit. Draagt je kindje nog een luier? Trek deze dan wel uit!
 • Smeer geen verzachtende zalf op de brandwonden. 
 • Bedek de wonden losjes met steriel verband. 
 • Vervoer het slachtoffer altijd met het hoofd boven de rest van het lichaam, om zwelling in de keel te voorkomen. 
 • Twijfel of ernstige wonden? Bel de hulpdiensten!

Klaar voor een bbq onder je overkapping? 

Ruik je de geur van gegrild vlees al? Proef je de rokerige smaak al op je tong? Dan is het zeker tijd voor een bbq onder jouw overkapping. Met de juiste voorbereiding en aandacht voor een veilige omgeving, staat niets in de weg van het hele jaar lang genieten van je eigen outdoor keuken. 

Fonteyn TV