Mediterrane tuin: 7 tips voor het vakantiegevoel

Mediterrane tuin: 7 tips voor het vakantiegevoel

Een mediterrane tuin is een perfecte manier om de warme, zonnige sfeer van Zuid-Europa naar je eigen huis te brengen. Kenmerkend voor deze tuinen zijn de geurige kruiden, kleurrijke bloemen en robuuste planten die bestand zijn tegen droge, zonnige omstandigheden. Fonteyn heeft een uitgebreide gids voor je gemaakt om je te helpen bij het ontwerpen en inrichten van je eigen mediterrane tuin.

Vakantiegevoel met een mediterrane tuin

De zomermaanden zijn perfect om alle drukte eens langs je heen te laten gaan. Voor veel mensen is dit ook de tijd om op vakantie te gaan. Even alles loslaten en lekker in het nu leven. Gelukkig hoef je helemaal niet de deur uit voor dat heerlijke vakantiegevoel. Ook in Nederland kun je volop genieten van de warme Zuid-Europese sfeer.  Ontdek onze inspiratie en tips om zelf je eigen mediterrane tuin aan te leggen en het Zuid-Europese sfeertje naar jouw tuin te brengen.  Van urenlang tafelen met goede wijn en kruidige gerechten tot siësta’s om bij te komen van de hitte: een mediterrane tuin is de ultieme plek om te genieten van het buitenleven. 

moodboard-mediterrane-tuin

 

#1. Een mediteraans terras

Wanneer je zoekt naar mediterrane tuin ideeën, zul je merken dat de materiaalkeuze een belangrijk onderdeel van deze tuinstijl is.  Natuursteen is een van de meest gebruikte materialen in mediterrane tuinen vanwege zijn duurzaamheid en stijvlolle uitstraling.  Door te kiezen voor terrastegels van natuursteen, zoals travertin, kalksteen en leisteen, benadruk je het natuurlijke karakter van deze tuinstijl. Ook geven de zachte tinten van natuursteen je tuin een warm en zonnig effect.  Een goedkopere optie zijn betonnen tegels. Moderne betonnen terrastegels kunnen een mediterrane uitstraling krijgen door de juiste kleur en afwerking te kiezen. 

#2. Creëer organische tuinpaden

Lange wandelpaden zijn typerend voor de mediterrane gebieden. Kies voor beige en ecru grind om paden in je tuin aan te leggen. Vermijd rechte lijnen en ga in plaats daarvan voor kronkelige paden. Grindpaden passen goed bij een mediterraanse tuin omdat ze een natuurlijke en aardse uitstraling hebben. De warme, aardse tinten van het grind passen goed bij de kleurenpaletten die kenmerkend zijn voor mediterrane landschappen. Bovendien zijn grindpaden ook relatief eenvoudig aan te leggen in vergelijking met sommige andere bestratingsmaterialen. Win-win!

#3. Natuurlijk en warme beschutting

Geef de muur of schutting een laagje verf in ecru of wit om sfeer in je tuin te creëren en een patio-gevoel op te roepen, zoals in een Toscaanse tuin. Het gebruik van ecru en wit in deze stijl heeft een duidelijke reden: ecru straalt warmte uit, terwijl wit van alle kleuren het minst warmte absorbeert. Hierdoor voelt je tuin warm en uitnodigend aan zonder daadwerkelijk warmer te worden. Of wat dacht je van terracotta? Door een buitenmuur in terra te schilderen, dompel je de tuin direct in een warme sfeer. Schilder de wand niet egaal, maar zorg dat er vegen zichtbaar blijven voor een authentieke look. 

#4. Een pergola in de mediterraanse tuin

Hoewel de Nederlandse zon minder fel is dan die in Zuid-Europa, is het toch belangrijk om schaduwrijke plekken te creëren in je mediterrane tuin. Plaats bijvoorbeeld een overkapping of pergola voor een comfortabele zitplek. Een pergola is een houten constructie waarop je prachtige planten kunt laten groeien, zoals passiebloemen of druivenranken. Deze planten zorgen voor schaduw en koelte in je tuin. Voor een echt zuidelijke sfeer kun je een buitenkeuken installeren en een tuintafel onder de pergola plaatsen. Zo kun je sfeervol dineren in je eigen tuin!

#5. Voeg groen toe

In een mediterrane tuin kies je voor beplanting die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. Mediterrane planten creëren een oase van rust en ontspanning in je tuin. Hoe meer planten in verschillende soorten, hoe beter.  Er zijn diverse soorten mediterrane borderplanten die goed gedijen in deze omgeving, maar ook kruiden en bomen zijn een uitstekende keuze voor een mediterrane tuin. Zie hieronder populaire kruiden, planten en bomen voor een Zuid-Europese touch:

Kruiden:

  • Lavendel: Bekend om zijn geur en paarse bloemen, trekt lavendel bijen en vlinders aan.
  • Rozemarijn: Een robuuste, droogtebestendige plant die zowel als sierplant als in de keuken kan worden gebruikt.
  • Tijm en Oregano: Lage bodembedekkers die de tuin vullen met hun aromatische geuren.

Planten

  • Oleander: Deze grote struik heeft kleurrijke bloemen en is zeer droogtetolerant.
  • Bougainvillea: Een klimplant met opvallende, kleurrijke schutbladeren die muren en pergola’s kan bedekken.
  • Geraniums (Pelargoniums): Bekend om hun felle kleuren en langdurige bloei.

Bomen

  • Olijfbomen: Iconisch voor de mediterrane regio, ze geven een authentieke uitstraling en produceren olijven.
  • Citrusbomen: Denk aan citroenen, sinaasappels en mandarijnen. Ze brengen kleur en geur in de tuin.

#6. Rustieke tuinmeubelen 

Het selecteren van de juiste tuinmeubels voegt de laatste touch toe aan je mediterrane tuin. Rustieke tuinmeubelen van hout passen perfect bij het geheel. Ook tuinmeubels van wicker en rotan vormen een mooie aanvulling in deze setting. Een riante tuintafel mag natuurlijk niet ontbreken in de Mediterrane tuin. In zuidelijke landen is eten met familie tenslotte heel belangrijk. Vandaar dat er in dit tuintype vaak een grote buitentafel staat met voldoende tuinstoelen. Als je voldoende ruimte hebt, overweeg dan ook loungemeubels  om met familie en vrienden (in de schaduw) ultiem te kunnen ontspannen.

#7. Mediterraanse tuinaccessoires

Om de mediterrane sfeer compleet te maken, kun je kiezen voor tuinaccessoires in natuurlijke tinten. Kies bijvoorbeeld voor grote ronde bloempotten en plaats verschillende potplanten van diverse grootte in groepjes bij elkaar voor een knus en gezellig effect. De platenbakken kun je ook eventueel bewerken met kleimortel, dit is geen stuc en ook geen verf. Het zit er net tussenin. Breng een klein laagje aan en werk het af met een blok kwast. Dit haalt de Mediterrane sfeer in je Nederlands tuin nog meer naar boven.

 Fonteyn TV