Het najaar is meer dan het seizoen dat je je tuinmeubelen weer opbergt. In het najaar en winter is het zaak om het juiste onderhoud te plegen aan jouw tuin. Daar pluk je in het voorjaar de vruchten weer van? Er is genoeg te doen in de herfst en winter in de tuin: planten, snoeien, bemesten, renoveren én niet te vergeten: genieten! Wij zetten hier de praktische klussen op een rijtje en we voegen er nog wat ideeën aan toe om de perfecte tuin voor het najaar te creëren! 

Verzorg je gazon, snoei en bemest je tuin

Je gazon is sterk genoeg om een koude winter te overleven, maar een beetje extra verzorging kan het wel gebruiken in het najaar. Een goede bemesting zorgt voor een gezonde en dichte grasmat en bovendien een verbetering van de grond. Heb je hagen in de tuin staan? Deze kun je in het najaar het beste even een snoeibeurt geven. Heesters die niet in de winter of in het voorjaar bloeien, kun je ook het beste in deze tijd kortwieken. Wil je planten ‘verhuizen’ naar een andere plek, dat kan ideaal in deze periode! Mest ook de planten een beetje bij en vergeet niet wat gaten in de grond te maken om de vele neerslag goed in de grond te laten trekken. 

Vijver en zwembad winterklaar maken

Heb je een zwembad? Dan pomp je deze leeg en maak je die voor de winter grondig schoon. Uiteindelijk laat je wel een klein laagje water in het zwembad staan. Als je al het water eruit haalt kan dit beschadigingen opleveren. Aan het blijvende laagje water voeg je overwinteringsvloeistof toe. Vervolgens dek je het zwembad af met een stevig en strak afdekzeil. Wat doe je met je vijver? Die pomp je natuurlijk niet leeg, maar ook deze heeft wel wat extra aandacht nodig. Verwijder bladeren en afgestorven (water)planten uit de vijver, anders zorgen zij voor heel troebel water in het voorjaar. Het beste is dat de vijver enigszins open blijft: er moet wat CO2 kunnen ontsnappen, anders verzuurd het water. Hier kun je een simpele ijsvrijhouder voor gebruiken. Heb je een vijverpomp? Zorg dat deze diep genoeg in het water zit dat deze niet kan bevriezen. 

Onderhoud aan tuinhuis en of veranda

Een tuinhark is een onmisbaar gereedschap voor de herfst en winter. Bladeren en losse takken verwijder je natuurlijk uit je tuin, maar vergeet ook zeker niet bladeren uit je dakgoot van je huis en eventueel tuinhuis of veranda te verwijderen. Dat voorkomt lekkages! Als je tuin op orde is, is het slim om even de staat van je tuinhuis en/of veranda te checken. Dit is het moment voor wat onderhoud, zodat het aangezicht weer netjes is! 

Genieten van je perfecte najaarstuin

Zo, al het onderhoud en klussen zit erop! Tijd om te genieten! Kleed je veranda aan met lichtjes, pompoenen en herfst- en winterbloeiers. Installeer een terrashaard voor heerlijke avondjes bij het vuur. Of een terrasverwarmer als je wel de warmte wilt, maar niet het vuur. Een lekker kleedje erbij en wat lantaarns voor wat extra licht. Dan kun jij ook in het najaar genieten van jouw tuin die er alvast helemaal winterproof en netjes bij ligt.