Optimaal sauna gebruik

Optimaal sauna gebruik

Ben jij de gelukkige met een sauna thuis en wil je het optimale halen uit een bezoek aan de sauna? Wij hebben 9 tips voor je op een rij gezet! Zo geniet je optimaal van jouw moment.

1. Begin met douchen

Wij raden je aan om de sauna niet met een te volle óf een lege maag in te stappen. Ook is het slim om voorafgaand aan je saunasessie naar het toilet te gaan. Het is zo makkelijker om je helemaal te kunnen ontspannen. Neem vervolgens een warme douche. Zo openen de poriën in je huid en is je lichaam heerlijk voorverwarmd.

2. Afdrogen door te deppen

Velen willen uit de douche direct in de sauna stappen. Het is echter wel beter om je eerst af te drogen. Op die manier kun je beter transpireren. Droog je huid af door te deppen met een zachte handdoek. Zo beschadig je je huid niet.

3. Warm voetenbad

Heb je thuis een voetenbad? Dan is het extra fijn om even je voeten te dompelen in warm water. Het helpt je bloedsomloop te verbeteren.

4. In de sauna

Over het algemeen is het beter om goed te transpireren in een kortere tijd, dan om minder te transpireren in een langere tijd. Daarom kun je het beste beginnen op de middelste of bovenste bank in de sauna. Daar is het namelijk warmer dan op de laagste bank.Je kunt het beste gaan liggen, dan voel je aangename hitte gelijkmatig over je lichaam verdeeld worden. Als je de sauna uit wilt, adviseren we je wel om eerst 2 minuten te gaan zitten, met voorkeur op de onderste bank. Je lichaam heeft na de sauna even tijd nodig om te wennen aan de verticale houding.Sauna

5. Afkoelen na de sauna

Koel je, na het bezoek aan de sauna, het liefst buiten af. Zo krijgt je lichaam weer nieuwe, frisse zuurstof binnen. Ook is het heerlijk om je vervolgens af te spoelen onder een koude regendouche.Wil je na de sauna in een koud dompelbad? Spoel dan wel eerst het zweet van je lichaam.

7. Warm je helemaal op

Het is goed om na het afkoelen weer op te warmen. Hoe? Met een warm voetenbad bijvoorbeeld! Door gebruik te maken van goede kruiden en oliën warm je weer van top tot teen op.

8. Weer afkoelen

Door nog je nog een tweede keer af te koelen, train je je hart en bloedvaten. Daarnaast help je op die manier de weerstand van je lichaam te vergroten.

9. Rusten en heerlijk bijkomen

Om je sessie in de sauna goed af te sluiten adviseren wij 15 minuten rust na afloop. Je kunt bijvoorbeeld bijkomen in een lekkere loungestoel en optimaal nagenieten van je sessie.Sauna


Fonteyn TV