Hoewel het nog geen winter is, is het wel belangrijk om nu al de nodige voorbereidingen te treffen in je tuin. Wat deze voorbereidingen zoal inhouden, vertellen we je hier.

Gazon

Het is allereerst belangrijk om de gevallen bladeren tijdig van je gazon te halen. Hoewel ze een sfeervol effect kunnen hebben in je tuin, zijn ze voor je gazon een stuk minder gunstig. Met een bladerdek op je gazon komt het gras moeilijker aan voldoende water en zuurstof. Je kunt de verzamelde bladeren mooi gebruiken voor je eigen composthoop. Zolang het nog niet vriest, dien je het gazon overigens ook te maaien, aangezien het gras nog doorgroeit. Je kunt het maaisel gerust op het gazon laten liggen. Dit maaisel bevat namelijk extra voedingsstoffen. Wil jij je gazon echt mooi houden? Bemest hem dan. Je kunt er ook kalk overheen strooien. Dit verrijkt de bodem en draagt bij aan een mos-vrij gazon. Probeer zo min mogelijk over het gazon te lopen als het vriest.

maak je tuin winterklaar

Planten

Zodra het begint te vriezen, dien je enkele maatregelen te nemen. Zo hebben planten met een opgaande groeiwijze extra steun nodig bij vorst. Zodra de stelen bevriezen, worden ze zwaarder en kunnen ze knappen. Voorzie ze dan ook van een plantensteun. Vorstgevoelige planten hebben wat meer bescherming nodig. Deze kun je het beste inpakken met jute met hiertussen wat stro en droog blad. Zoek van te voren uit bij welke temperatuur je dit voor de verschillende planten moet doen.

Overige tips

Als je een buitenkraan hebt, dien je deze af te sluiten. Tap de kraan af met een vorstventiel en blaas de tuinslang hiermee leeg, zodat water geen vorstschade aan kan brengen. Zorg ook dat er in zinken bakken en gieters geen water achterblijft om vorstschade te voorkomen. Heb je een vijver? Plaats er dan een ijsvrijhouder in. Zorg dat alle vogeldrinkbakjes leeg zijn of bedekt zijn met gaas. Vogels mogen er namelijk wel uit drinken, maar niet in badderen, aangezien het daar te koud voor is. Je kunt ook zorgen voor enkele vogelhuisjes, waar vogels een koude nacht in kunnen doorbrengen.