Steeds meer mensen kiezen voor een tuin met uitgebreide zithoek en loungeset. En geef ze eens ongelijk! Want wat is nou heerlijker dan tijdens een mooie lente- of zomerdag languit te ontspannen op een loungebank? Een belangrijk onderdeel van een loungeset zijn de kussens. Deze zorgen ervoor dat je lekker zit en dat de loungeset een bepaalde uitstraling heeft. Wij zetten op een rijtje waar het perfecte kussen aan moet voldoen.

Loungeset kussenvulling kiezen

Belangrijk bij de perfecte kussens voor op jouw loungeset, is de kussenvulling. Voordat je deze kiest, is het slim om vooraf rekening te houden met een aantal zaken. Staat de loungeset onder een overkapping of niet? Moeten de kussens iedere avond naar binnen of wil je ze juist het hele tuinseizoen laten liggen? En tenslotte: wat is je budget?

lounge kussens met polyetherschuim

Soorten materialen voor de kussens

 • Polyetherschuim: Dit materiaal is licht van gewicht en voelt stevig aan. Hierdoor kan je de kussens makkelijk verplaatsen. Zodra je van het kussen opstaat, zal het materiaal weer in zijn eigen vorm terugveren. Maar, bij zeer intensief gebruik van het kussen kan het zijn dat er een lichte kuil ontstaat.
 • Eco schuim: Dit type schuim is erg zacht. Hierdoor zit je op een kussen van eco schuim zelfs na een paar uurtjes nog steeds perfect. Eco schuim wordt op een milieuverantwoorde wijze geproduceerd. Let er wel op dat het materiaal zwaarder is dan polyetherschuim.
 • Koudschuim: Koudschuim heeft meer veerkracht dan polyetherschuim en het zit steviger dan eco schuim. Ideaal voor diegene die zijn loungeset graag veelvuldig en lang achter elkaar gebruikt. Dit schuim heeft geen kuilvorming. Maar het materiaal is wel zwaar en lastiger om op te tillen.
 • Sneldrogend schuim: Dit type schuim is ideaal voor wie de loungeskussens graag bij ieder weertype gewoon buiten wil laten liggen. Sneldrogend schuim is namelijk lucht- en waterdoorlatend. Of het nu licht miezert of met bakken uit de hemel komt: dit type kussens is er tegen bestand.

loungeset kussens met sneldrogend schuim

Loungeset kussen stoffen

Niet alleen de binnenkant van de loungeset kussens zijn belangrijk. Ook de buitenkant, de stof, is essentieel. Natuurlijk kan je met stoffen veel kanten op. Het bepaalt enorm welke sfeer je wilt bereiken. Ook qua kussen stoffen is er volop keuze.

   • Sunbrella: Deze stof is ideaal als het gaat om een goede bescherming tegen wind, zon en neerslag. De stof heeft een ademende acrylcoating, waardoor het water afstoot. Ook de kans op schimmel wordt hiermee verkleind. De stof voelt zacht aan en je kan het wassen in de wasmachine.
   • Sunproof: Deze stof lijkt op Sunbrella, maar kan nog beter tegen verkleuringen door zonlicht. Ondanks dat de stof ruwer aanvoelt dan Sunbrella, is deze ook prima bestand tegen neerslag.
   • Imitatieleer: Kunstleer wordt gemaakt van kunststoffen zoals polyurethaan en polyester. Deze worden vervolgens op textiel gedrukt. Imitatieleer neemt geen vocht op en je veegt de kussens makkelijk schoon of droog met een doek.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk hier al onze loungesets met all-weather kussens.