Know your Meat: Part II - Kip

Know your Meat: Part II - Kip

Kip, het meest veelzijdige stukje vlees. Maar klopt dit eigenlijk wel? Welke onderdelen kun je uit een kip halen en hoe kan je dit allemaal bereiden? Vandaag zoeken wij het voor je uit.

Kip is één van de favoriete stukjes vlees van elke barbecuekok. Het is heerlijk mals, heeft een krokant velletje en diverse mogelijkheden. De kip bestaat uit veel onderdelen. De bekendste zijn de vleugels, de kippenpoten, het borstfilet en de kippendij.

De kippenpoot

De poot van een kip bestaat uit diverse onderdelen. Je kunt er een drumstick uit halen, een drumstick met dijfilet, het vleugeltje en natuurlijk het dijfilet alleen. Vooral de drumstick is populair op de barbecue, omdat het handzaam vlees is dat je perfect kunt marineren. Het vlees is relatief dik en vettig, waardoor er weinig kans is op uitdroging. Om een heerlijk, vernieuwde smaak te verkrijgen, kun je het volgende proberen:

Marineer de kip met de rasp en het sap van twee limoenen, verse peper, 2 tenen knoflook, koriander, 2 eetlepels honing, 1 eetlepel bruine suiker, 1 theelepel paprikapoeder, komijn en zout naar smaak. Laat het vlees hier minimaal twee uur in marineren en bak de drumsticks tot ze gaar zijn. Deze heerlijke smaaksensatie zal je lang bijblijven!

De vleugels

De vleugels van een kip bestaan grofweg uit drie gedeelten. Hiervan worden het middenstuk (het vleugeltje) en het bovenstuk (de kleine drumstick) het meest verkocht. Het onderstuk, de vleugel zelf, wordt weinig gebruikt, omdat hier weinig vlees aan zit. Ook is dit relatief mager vlees, waardoor er weinig smaak aan zit en het snel kan uitdrogen.

Kip

De filet

De filet is een van de lastigere stukken vlees om goed te bereiden. Omdat de kipfilet mager vlees bevat en varieert in dikte, is het lastig om de perfecte garing te verkrijgen, zonder dat de filet droog wordt. Een goede tip hiervoor is het dichtschroeien van de filet op een hoge temperatuur en de filet vervolgens indirect door laten garen. Hierdoor blijven de aanwezige sappen in het vlees bewaard.

Dijfilet

De dijfilet is de afgelopen jaren enorm in opkomst. De kippendij is ontzettend sappig vlees en het is bijna onmogelijk om dit stukje door te bakken. De kippendij is een relatief duur stukje vlees, maar is het proberen zeker waard. Heerlijk in salades of om een spies mee te maken. De marinade voor de kippenpoot kan ook goed voor de kippendij gebruikt worden. Fonteyn TV