Heb jij een kleine tuin en wil je hem graag wat groter laten lijken? Dat kan! Er zijn verschillende manieren om dit te realiseren. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Kleine tuin: Lijnen

Zorg voor lijnen in de tuin. Je kunt hier bijvoorbeeld muren, hagen en verharding voor gebruiken. Lijnen omhoog kun je creëren met bomen. Een grillige boom, zoals een olijfboom, maakt je tuin het grootst. Plaats deze het liefst achterin de tuin.

Kleine tuin

 

Kleine tuin: Beplanting

Je kunt in een kleine tuin drukke beplanting het beste mijden. Het is handig om gebruik te maken van klimplanten zoals klimrozen, druif en clematis. Laat de grootte van de planten onderling niet teveel van elkaar verschillen, dat benadrukt de afmeting van de tuin.

Kleine tuin: Kleuren

Om je tuin groter te laten lijken is het beter zachte kleuren toe te passen en je te beperken tot 2 of 3 tinten voor je bloemen en planten. Gebruik voor de schaduwplaatsen in je tuin planten met een opvallend bladpatroon, bijvoorbeeld met een fel groen en wit blad. Zo wordt de ruimte extra benadrukt.

Kleine tuin: Tegels en paden

Leg tegels schuin neer, zo lijkt de tuin groter en visueel dieper. Hoe groter de tegel, hoe groter je tuin lijkt. Daarnaast geeft verschillende bestrating een ruimtelijk effect.
Een kronkelend pad maakt een tuin groter. Het pad hoeft in principe nergens naar toe te leiden, je kunt ervoor kiezen het pad in de tuin te laten afslaan of te laten verdwijnen achter een struik of een groep hoge planten.

Tips voor een kleine tuin

Kleine tuin: Optisch bedrog

Zorgen voor optisch bedrog is een handige manier om je tuin groter te laten lijken. Maak gebruik van herhaling. De hersenen verwachten dat het herhalende effect zich ook buiten het zicht voortzet. Plaats bijvoorbeeld grote potten op een rij of verdeel de tuin in verschillende terassen door middel van buxussen of hagen.

Kleine tuin: Accessoires

Wees niet bang grote spullen te gebruiken voor de tuin, mits het past. Pas op dat je niet té veel gebruik maakt van accessoires! Je kunt het beste kiezen voor sterke accenten, plaats bijvoorbeeld een lange, rechthoekige, smalle tafel in de lengte van de tuin. Op die manier creër je diepte.

Kleine tuin: Overige tips

Doorkijkje
Een tuin lijkt groter wanneer je het niet in één keer kunt overzien.

Schutting
Gebruik horizontale planken voor de schutting om de tuin dieper te laten lijken.

Spiegels

Plaats spiegels achter de beplanting, tegen de schutting. Op die manier lijkt de tuin dieper.

Schilderen
Een donkere schutting aan de achterkant van de tuin creërt diepte. Een lichte achterkant zal meer breedte geven.

Verlichting
Goede verlichting laat een tuin groter lijken. Plaats bijvoorbeeld spotjes onder een boom.

Opruimen

Zorg voor een nette tuin! Hoe rommeliger de tuin is, hoe kleiner de tuin lijkt.