Hoe kies je de juiste parasol voor jouw tuin?

Hoe kies je de juiste parasol voor jouw tuin?

Tijdens de zomer brengen we veel tijd door in de tuin. Maar als het heel warm is en de zon volop schijnt, is een koele schaduw wel zo prettig. Een parasol is daar een ideaal middel voor. Maar er zijn tegenwoordig talloze soorten parasols om uit te kiezen. En dan hebben we het niet alleen over de verschillende kleuren of patronen. Hoe kies je nou de juiste parasol voor in jouw tuin? Wij helpen je met een paar handige tips.

Parasol soorten

Niet alle parasols zijn hetzelfde. Ze worden gemaakt in een aantal verschillende designs en de kwaliteit hangt samen met het materiaalgebruik. De meeste mensen die een parasol aanschaffen, kiezen voor een lichtgewicht type. Dat heeft vaak ook te maken met de prijs. Er zijn drie soorten parasolframes die het meeste gebruikt worden voor een parasol: aluminium, fiberglas en hout.

Aluminium parasolframe

Aluminium is een van de meest gebruikte parasolframe materialen. Dit metaal is licht in gewicht, duurzaam en het ziet er vaak mooi uit. Het is ook het meest betaalbare materiaal als het om parasolframes gaat. Voordelen van aluminium zijn dat het tegen corrosie kan en daarom tijdens alle weertypes buiten mag blijven staan.

Houten parasolframe

Parasols met een houten frame liggen in een hogere prijsklasse, maar hebben dan ook een luxere uitstraling. De meeste houten frames zijn behandeld zodat ze tegen de weerselementen kunnen. Toch is het verstandig om parasols met een houten frame niet te lang bloot te stellen aan regen, felle zon of koude temperaturen.

Fiberglas parasolframe

Parasols met een fiberglas frame zijn wellicht de meest duurzame variant. Fiberglas is erg licht, flexibel en bestand tegen wind en regen. Omdat de parasol met fiberglas flexibel is, zal hij tijdens een flinke windstoot niet breken. Fiberglas is, net als aluminium, bestand tegen corrosie. Het gaat jarenlang mee waardoor dit een goede investering op de lange termijn is.

De juiste maat parasol kiezen

De meest gangbare maat voor een parasol is 2,5 meter. Voor het formaat van je parasol is het belangrijk dat hij over de zijkanten van je tuintafel komt. Hierdoor staat niet alleen de tafel in de schaduw, maar ook de mensen die aan de tafel zitten. Afhankelijk van de grootte van je terras en tuintafel kun je uitrekenen hoe groot jouw parasol moet zijn.

Andere zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe parasol zijn bijvoorbeeld de tilt methodes. Sommige parasols kun je namelijk halverwege buigen zodat je nog optimaler van de schaduw gebruik maakt. Andere belangrijke punten zijn de verschillen in parasoldoeken. Laat je daarom goed informeren bij een tuinspeciaalzaak over welk type parasol het beste bij jouw wensen past.Fonteyn TV