Hoe kies je de juiste grootte van jouw parasol?

Hoe kies je de juiste grootte van jouw parasol?

Op zoek naar de perfecte grootte voor een parasol om je buitenruimte te transformeren in een oase van comfort en stijl? Het kiezen van de juiste grootte van de parasol is van cruciaal belang voor een optimale bescherming tegen de zon en een aangename sfeer. De meest gangbare maat voor een parasol is 2,5 meter. Maar hoe bepaal je nu welke afmeting het beste bij jouw behoeften past? Geen zorgen, wij zijn hier om je te begeleiden bij het maken van de juiste keuze.

De grootte van jouw parasol bepalen 

Bij het selecteren van de grootte van een parasol zijn er een paar belangrijke factoren om rekening mee te houden zoals de hoeveelheid schaduwoppervlakte die je wilt creëeren, jouw eigen tuin oppervlakte en hoeevel wind de parasol moet vangen. Een parasol moet natuurlijk de juiste bescherming bieden tegen felle zon en zorgen voor voldoende schaduw op de gewenste plekken, maar niet in de weg staan. Dat is ook de reden waarom verrijdbare parasolvoeten steeds populairder worden.

Stap 1. De hoeveelheid schaduwoppervlakte

Als je wilt bepalen welke grootte parasol je nodig hebt, is het belangrijk om te weten hoeveel schaduw je wilt creëren. De hoeveelheid schaduwoppervlakte hangt af van de afmetingen van het parasoldoek. Een handige vuistregel is om de langste zijde van de parasol te nemen en hier 50 cm vanaf te halen. Dit geeft je een schatting van het aantal vierkante meters schaduw dat je kunt verwachten. Bijvoorbeeld, een parasol van 250x250 cm zou een schaduwoppervlakte van ongeveer 2m² bieden. Houd er rekening mee dat dit enigszins kan variëren, afhankelijk van de positie van de zon en de exacte vorm van het parasoldoek.

Door deze methode te gebruiken, kun je een beter idee krijgen van de grootte van de parasol die je nodig hebt om voldoende schaduw te creëren en te genieten van een comfortabele buitenruimte.

Stap 2. Bepaal jouw tuinoppervlakte

Ben je op zoek naar een parasol die perfect in jouw tuin, op jouw terras of balkon past? Naast bescherming tegen de felle zon en schaduw op de juiste plekken, wil je natuurlijk ook dat de parasol niet in de weg staat. 

  • Voor kleine ruimtes, zoals balkons, zijn er compacte parasols verkrijgbaar met een diameter vanaf 250 cm. Er zijn ook speciale wandparasols beschikbaar die halfrond zijn en direct tegen de muur worden geplaatst, waardoor ze perfect zijn voor kleine balkons.
  • Voor standaard ruimtes is de meest populaire maat onder de parasols ongeveer 300 cm in doorsnede, zowel voor standaard parasols als zweefparasols. Het is belangrijk om te realiseren dat een vierkante parasol van 300 cm een groter oppervlak heeft vanwege de randen, in vergelijking met een ronde parasol van dezelfde diameter. Dit kan soms lastig in te schatten zijn op een online foto, maar wanneer je beide producten in een winkel naast elkaar ziet, zul je het verschil ervaren.
  • Voor grotere terrassen zijn er grote parasols verkrijgbaar met een diameter boven de 300 cm. Sommige parasols kunnen zelfs afmetingen hebben van zo'n 500x500 cm. Hoewel deze vaak worden aangeschaft voor horecadoeleinden, kunnen ze ook zeer stijlvol zijn in een ruime tuin.

Stap 3: Schat de windkracht in

De locatie van jouw huis, tuin en/of dakterras kan een rol spelen bij de keuze van een parasol, met name als er sprake is van windgevoelige omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een boerderij, een hoekwoning of een hoger gelegen dakterras in de stad. Op dit soort locaties kan een parasol meer wind vangen dan op andere plaatsen. En hoe groter de parasol, des te meer wind deze vangt. Als je kiest voor een parasol met een grotere diameter, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende tegengewicht is. Bij het selecteren van een parasolvoet, is het raadzaam om een voet te kiezen die 10 kg zwaarder is dan het minimale geadviseerde gewicht. Een andere optie is om te kiezen voor een grondanker, waarmee je de parasol stevig in de grond verankert. Het is verstandig om de parasol dicht te zetten wanneer het flink waait.

Ben je enthousiast geworden, maar wil je toch liever persoonlijk advies en een parasol demonstratie? Je bent altijd welkom in onze parasol showroom in Uddel. 

 Fonteyn TV