10 Ideeen voor een kleine tuin

10 Ideeen voor een kleine tuin

Ook met een kleine tuin zijn er genoeg mogelijkheden om deze leuk in te richten. Inspiratie nodig? We geven je tien ideeën om de kleine tuin sfeervol en ruimtebesparend in te richten met ieder budget.

1. Bedenk eerst hoe je de tuin het liefst gebruikt. Gebruik je de tuin vooral om te tuinieren of juist om lekker in te relaxen? Als speeltuin voor kleine kinderen, of als moderne siertuin? Bepaal de plek waar de zon het langst schijnt. Zo weet je waar je een comfortabele zitting in de zon of juist in de schaduw kunt creëren. Ook wordt zo duidelijk waar je bepaalde planten wel of niet neer moet zetten.

2. Wie een doorgang (langwerpige, smalle) tuin heeft, die ook gebruikt wordt als route naar de voor- of achterdeur, kan zijn tuin zowel praktisch als visueel aantrekkelijk inrichten. Om het tuinpad vrij te houden, kun je het best voor planten kiezen die langzaam groeien. Ook een grindpad misstaat niet in dit soort tuinen. Een grindpad houdt je schoenen moddervrij, zodat het binnenin de woning schoon blijft.

3. Een grauw en saai balkon is binnen een mum van tijd omgetoverd tot een privé-oase. Fleur het balkon op met een natuurlijke afscheiding, zoals een rustieke, geweven hazelaar als hekwerk. Verrijk je balkon met twee grote potten en plant er twee verschillende planten in. Ook een kleine bistroset past perfect op een balkon, zeker als het inklapbaar is: meer ruimte voor dat ligbed.

De kleine tuin

4. Hoe klein de ruimte buiten ook is, je kunt er altijd de juiste stijl en sfeer aan toevoegen met goede kwaliteit tuinmeubelen. Hiermee creëer je een luxe tuin, waar je meer van geniet. Vergeet ook enkele mooie accessoires niet. Bijvoorbeeld tuinkussens in rustige tinten als wit, crème of karamel. Pas hier ook je parasol op aan.

5. Een klassiek ontwerp komt perfect tot zijn recht in een lange, smalle tuin. Zorg voor symmetrie, proportie en herhaling. Verdeel de ruimte in voor, midden en achter en plaats hier op- afstapjes tussen voor meer diepte. Ook een tuintafel aan het eind van de tuin in plaats van aan het begin heeft een speels effect.

6. Bomen zijn belangrijk voor ons leven op deze planeet, aangezien ze zorgen voor zuurstof. Plant er dus zoveel mogelijk. Ook in een kleine tuin. Het is een kwestie van de goeie bomen kiezen. Bekijk hiervoor wat voor soort grond jouw tuin heeft en kies hier de juiste bomen bij. Bomen zorgen in een kleine tuin voor diepte en decoratie.

7. Ook een mooie oude rode bakstenen muur is in de kleine tuin een echte eyecatcher. Zo’n oud element vormt een mooi contrast als de rest van de tuin een moderne uitstraling heeft. Het oneffen oppervlak en de verweerde kleuren steken mooi af tegen gladde aluminium plantenbakken, moderne tuinmeubels en een strakke witte muur.

Top 10 kleine tuinen

8. Struiken zijn ideaal om in je tuin te verrijken met zowel structuur als beplanting. Ze zorgen daarnaast voor orde. Wie privacy wil creëren kan hiervoor het best hoge hagen planten. Kleine hagen zijn geschikt om ‘kamers’ te creëren in de tuin, zonder dat de ruimte er gevoelsmatig kleiner van wordt. Van bamboe tot buxus: met haagplanten kun je alle kanten op.

9. Eenvoudige ideeën werken vaak het best in een kleine tuin. Wees zuinig met het aantal planten (klein, langzaam groeiend) dat je plaatst en beperk het aantal functies en materialen in de tuin. Eclectisch kan al snel rommelig overkomen. Kies één bepaalde sfeer met slechts één kleurenpallet: hou het rustig.

10. Door soms te kiezen voor grote accessoires en materialen, lijkt je tuin optisch groter. Zeker wat betreft tuinbestrating. Grote tegels creëren een rustig en ruimtelijk effect. Ze laten de tuin groter lijken. Hoe kleiner de tegels, hoe kleiner de tuin lijkt. Schroom ook niet om een aantal grote potten te gebruiken, maar wees hier zuinig mee.Fonteyn TV