Kleine tuin: 7 handige tips

Kleine tuin: 7 handige tips

Een kleine tuin hoeft niet te betekenen dat je niet kunt genieten van de zon. Ook een kleine tuin biedt talloze mogelijkheden, maar je moet alleen slim om gaan met de beschikbare vierkante meters. Het inrichten van een kleine tuin vraagt om een beetje creativiteit! Laat je inspireren door onze X tips om de kleine tuin sfeervol en ruimtebesparend in te richten met ieder budget.

Klein tuin inspiratie: benut de ruimte!

Een kleine tuin hoeft absoluut geen beperking te zijn als het gaat om het creëren van een oase van groen en ontspanning. Sterker nog, met een beetje creativiteit en slimme planning kun je zelfs in de meest beperkte ruimtes een prachtige tuin realiseren. In dit artikel delen we inspirerende en praktische tips om optimaal gebruik te maken van de ruimte in een kleine tuin, zodat je elke vierkante meter ten volste kunt benutten.

Tip 1: Bedenk de functie van jouw tuin

Scroll door Pinterest en ga op zoek naar inspiratie om de functie voor jouw kleine tuin te bapalen. Ga je voor een romantische tuin vol met mooie bloemen of juist als speeltuin voor de kinderen? Wil je een uitgebreide zithoek in je tuin of besteed je liever deze ruimte aan een barbecue?  Bepaal de plek waar de zon het langst schijnt. Zo weet je waar je een comfortabele zitting in de zon of juist in de schaduw kunt creëren. Ook wordt zo duidelijk waar je bepaalde planten wel of niet neer moet zetten.

Tip 2: Werk met planten de hoogte in

Wanneer je beperkte ruimte hebt, is het slim om de hoogte in te gaan. Maak gebruik van verticale tuinierenstechnieken zoals het plaatsen van hangende plantenbakken, verticale plantenrekken of het creëren van een groene muur met klimplanten. Hierdoor benut je niet alleen de verticale ruimte, maar zorg je ook voor een prachtig groen accent dat de tuin optisch vergroot.

P.S. Heb je eigenlijk niet zoveel met een urban jungle? Je kunt ook voor één statement plant gaan. Plaats dan een grote groene plant met grote bladeren of een klein boompje in je tuin: jouw kleine tuintje zal er rustiger en ruimer door lijken.

Tip 3:  Houd de tuinpaden vrij

Wie een doorgang (langwerpige, smalle) tuin heeft, die ook gebruikt wordt als route naar de voor- of achterdeur, kan zijn tuin zowel praktisch als visueel aantrekkelijk inrichten. Om het tuinpad vrij te houden, kun je het best voor planten kiezen die langzaam groeien. Kies bijvoorbeeld voor dwergvariëteiten van bomen en struiken, en selecteer planten die verticaal groeien in plaats van zich breed uit te spreiden. Hierdoor behoud je voldoende loopruimte en voorkom je dat de tuin overvol raakt. 

Tip 4: Slimme opbergruimte

Een kleine tuin kan snel rommelig aanvoelen als er geen efficiënte opbergruimte is. Kies daarom voor slimme oplossingen, zoals tuinbanken met ingebouwde opbergruimte of stapelbare plantenpotten die je gemakkelijk kunt opbergen wanneer ze niet worden gebruikt. Een opbergbox voor in de tuin mag niet ontbreken! Op deze manier blijft de tuin georganiseerd en kun je optimaal gebruikmaken van elke beschikbare centimeter. 

Tip 5: Multifunctionele tuinmeubels

Om de ruimte in een kleine tuin optimaal te benutten, is het belangrijk om slimme tuinmeubels te kiezen. Ga voor tuinmeubels die inklapbaar, opvouwbaar of stapelbaar zijn, zoals inklapbare tuintafels. Op die manier kun je ze gemakkelijk opbergen wanneer ze niet worden gebruikt, waardoor kostbare ruimte wordt bespaard. Overweeg ook multifunctionele tuinmeubels, zoals een tuinbank die je ook als opbergruimte kunt gebruiken of een tuintafel met ingebouwde plantenbakken. Qua stijl en formaat is onze tip om te kiezen voor tuinmeubelen met een compact en slank formaat: dus bijvoorbeeld een tuinstoel zonder armleuning of een minimalistisch tuinbankje zonder leuning.

kleine-tuin-collage-slimme-tuinmeubelen

Tip 6: Kies de juiste tuinverlichting

Tuinverlichting is niet alleen praktisch en sfeervol, maar kan een ruimte ook groter doen lijken! Wandlampen, inbouwspots en lichtsnoeren zijn perfecte keuzes voor de kleine tuin, omdat ze weinig ruimte in beslag nemen.  Door de volgende tuinverlichtingstechnieken toe te passen, kun je de kleine tuin bovendien groter laten lijken:

  • Richt het licht omhoog: Door het licht omhoog te richten, bijvoorbeeld door het plaatsen van grondspots onder bomen of struiken, creëer je een gevoel van hoogte en ruimte. Het verlichten van de bladeren en takken geeft een luchtige en ruimtelijke uitstraling aan de tuin.
  • Gebruik spiegelende elementen: Plaats verlichting in de buurt van reflecterende oppervlakken zoals spiegels, glas of gepolijste stenen. Het licht zal hierdoor weerkaatsen en de illusie van meer ruimte creëren.
  • Kies voor verlichte paden: Verlichte paden zorgen voor diepte en perspectief in een kleine tuin. Plaats grondspots langs de zijkanten van paden om ze visueel te verbreden en een gevoel van ruimtelijkheid te geven.

Tip 7: Optisch bedrog met tuinaccessoires

Tuinaccessoires kunnen een slimme rol spelen bij het creëren van optisch bedrog in de tuin. Om de tuin ruimtelijker te doen lijken, kun je bijvoorbeeld de volgende handige trucs toepassen.

  • Reflectie: Plaats strategisch een spiegel in de tuin om de ruimte te vergroten. Hang bijvoorbeeld een grote spiegel aan een schutting of muur om een gevoel van diepte te creëren. De spiegel zal reflecties van de tuin weergeven en zo de illusie wekken van een grotere ruimte.
  • Tuindecoratie op verschillende niveaus: Creëer visuele interesse en diepte door tuindecoratie op verschillende hoogtes te plaatsen. Denk aan stapelbare plantenpotten, verhoogde bloembedden of hangende manden. Door de aandacht te trekken naar verschillende niveaus, lijkt de tuin groter en gevarieerder.
  • Perspectief en diepte: Maak gebruik van elementen die perspectief en diepte suggereren. Plaats bijvoorbeeld een pad dat smaller lijkt aan het begin en breder wordt naarmate het verder gaat. Dit geeft de indruk van een grotere tuin. Daarnaast kun je gebruikmaken van tuinornamenten of planten die geleidelijk kleiner worden naarmate ze verder weg staan.
  • De kracht van herhaling: Maak gebruik van herhaling. De hersenen verwachten dat het herhalende effect zich namelijk ook buiten het zicht voortzet. Plaats bijvoorbeeld grote potten op een rij of laat een patroon in zowel het tuinkleed als tuinkussens terugkomen.

kleine-tuin-collage-tip-7-tuinaccessoiresFonteyn TV