Hoe maak je een spa winterklaar?

Hoe maak je een spa winterklaar?

Voor de tijd van het jaar is de temperatuur nog altijd erg zacht. Daar komt dit weekend verandering in, als de winter ook in Nederland eindelijk zijn intrede doet. In dit artikel vertellen we je hoe je je spabad voorbereidt op deze koude periode.

Een spa is in principe niet seizoensgebonden; je kunt er ook in de winter prima gebruik van maken, aangezien het water automatisch op een temperatuur wordt gehouden van zo’n 38 graden. Onderzoek toont aan dat het zelfs heilzamer is om gebruik te maken van je spa, als de buitentemperatuur een stuk kouder is dan de watertemperatuur. Wie de spa ’s winters wil gebruiken kan de spa gewoon aan het stroom houden en hem eventueel bedekken met een cover of afdekzeil om het energieverbruik laag te houden.

spa winterklaar maken

Spa winterklaar maken

Wie de spa ’s winters niet wil gebruiken, dient hem winterklaar te maken. Dat doe je op de volgende manier:

- Schakel de stroomtoevoer naar de spa uit en laat hem via de afvoeropening leeg lopen.

- Is de spa helemaal leeg, activeer dan de luchtblazer gedurende zo’n dertig seconden. Hiermee blaas je het resterende water uit de luchttoevoer onder de zitplaatsen.

- Zet de schakelaar van de stroomtoevoer naar de spa in de zekeringkast van de woning uit.

- Haal vervolgens al het resterende water weg met een handdoek, dweil of waterzuiger. Belangrijk is dat al het water weggehaald wordt, vooral in het voetengedeelte.

- Verwijder de filtercartridge en zorg ervoor dat er geen water achterblijft in de filterhuls.

- Leg een grote handdoek in het voetengedeelte om al het overtollige water zoveel mogelijk op te vangen.

- Verwijder alle fittings die los te schroeven zijn (gewoonlijk aan beide kanten van de verwarmer en de pomp). Door deze los te maken, zal er water uitlopen. Verwijder ook de afvoerplugs

- Haal al het achtergebleven water in de leidingen weg met een waterzuiger en luchtcompressor of een soortgelijk toestel. Plaats hiervoor het uiteinde van de slang tegen iedere jet. Zorg ervoor dat de jets helemaal openstaan. Hierdoor zal er nog meer water uit de losgeschroefde fittings lopen.

- Met deze handelingen zorg je ervoor dat het meeste water uit het jetsysteem verwijderd wordt, wat de kans op vriesschade aanzienlijk verkleint. Bedek de spa tot slot met een cover of afdekzeil.Fonteyn TV