Hét geheim om van de slakken in jouw tuin af te komen!

Hét geheim om van de slakken in jouw tuin af te komen!

Slakken zie je het hele jaar door in de tuin. Ze komen ineens tevoorschijn of soms zie je het alleen aan de sporen die ze achterlaten. De glimmende en glibberige sporen glinsteren plotseling als de zon erop schijnt. Naast het slijmerige spoor dat slakken achterlaten, eten ze ook grote gaten in de blaadjes van planten en soms zelfs tot het bot van de tak. Slakken bestrijden kan met een bierval, met bestrijdingsmiddelen of door een scherpe ondergrond te creëren.


Maar wij hebben een oplossing gevonden waar we de natuur haar gang kunnen laten gaan, namelijk: loopeenden! Loopeenden zijn schattige beestjes die dit probleem oplossen door het eten van de slakken. Daarnaast eten ze ook nog buxusrupsen. Sommige mensen schaffen zelfs speciaal loopeenden aan om de buksbomen in de tuin te beschermen. Graag vertellen we jou alles wat je moet weten over loopeenden!

Tuinfeest met de loopeenden

Je kunt het geheid een feest noemen, want de reuring die de loopeenden in je tuin creëren is heel gezellig. De beestjes lijken als ze zwemmen heel erg op normale eenden, maar dat zijn ze niet. Ze zijn afkomstig uit Indonesië. Deze Indische loopeenden stammen af van wilde eenden. Ze kunnen niet vliegen, vandaar de naam loopeend. Ze hebben een lange en slanke hals en een breder onderlichaam. Ze worden daarom ook wel flesseneenden genoemd.

Dansende eenden in de tuin

Er zijn veel verschillende kleuren loopeenden. Glanzend zwart, wit, blauw, bruin etcetera. Het zijn sierlijke dieren die kwakkend door de tuin walsen. Een loopeend is een echte toevoeging en een ‘versiering’ voor je tuin. Loopeenden lopen het liefst in een kleine kudde. Ze lopen dan in een rijtje achter elkaar aan en volgen altijd de leider van het groepje. Als je in de tuin werkt, komen ze achter je aanlopen en kan je hele gesprekken met ze houden, want ze kwakken toch wel terug.
De eenden lopen het liefst rond in een ruime tuin met veel plantjes. Een beschut plekje is cruciaal voor de eenden, dit kan een veranda, overkapping, een tuinkas, schuurtje zijn; hier kunnen ze schuilen. Verder is een vijvertje om in te baden ook aan te raden, idealiter met stromend water om het zo schoon mogelijk te houden. Wat de eenden het liefst de hele dag door eten? Ze gaan op zoek naar eten in de tuin zoals slakjes, buxusrupsen torren en vliegen. Hoewel ze zelf eten vinden, moeten ze wel bijgevoerd worden.

Eitje bakken?

Kunnen deze loopeenden nog meer pluspunten hebben? Jazeker, want je kunt ook de eieren eten die ze leggen. De vrouwtjes kunnen plusminus 200 eieren per jaar leggen. Dan moet je natuurlijk wel een mannetje en vrouwtje bij elkaar zetten. De eieren zijn perfect geschikt om te koken of om te bakken. Het allergrootste voordeel van de loopeenden waar het allemaal om te doen is? Er zullen zich geen slakken sporen meer bevinden op jouw houten tuinmeubelen. Kortom, ze zijn praktisch, gezellig en je hebt het hele jaar door je eigen biologische eieren buiten liggen! Wat wil je nou nog meer in je tuin?Fonteyn TV