Fonteyn Tuinonderzoek 2022: Alles over de Nederlandse tuin! 

Fonteyn Tuinonderzoek 2022: Alles over de Nederlandse tuin! 

Wat je vindt van jouw tuin, wat is je favoriete bezigheid of welke stijl is jouw favoriet? Dankzij jullie antwoorden*, is er meer duidelijkheid over de Nederlandse tuinen. Je leest er alles over in het Nationale Tuinonderzoek 2022 van Fonteyn. We hebben de resultaten voor je op een rijtje gezet. Kan jij niet wachten voor alle resultaten? Scroll naar beneden en bekijk de resultaten in een leuke infographic!

Zonnen, dineren of helemaal opgaan in tuinieren?

Er vergaan heel wat uurtjes terwijl we in de tuin zijn, maar wat doen we dan het meest? Voor 29% is de tuin onderhouden een van de favorieten bezigheden. Op de tweede plaats komt eten en drinken en met 14,2% komt barbecueën op de derde plek. In een handomdraai tover je de tuin om tot een nieuw kantoor en werk je aan favoriete hobby's of ga je helemaal op in een boek.

Tuinliefhebbers besteden een heleboel uur in hun tuin. De meerderheid spendeert meer dan 8 uur per week buiten. 4 tot 6 uurtjes genieten van de zon of natuur is ook populair met 27,9%. Of het nu in de ochtend is, met een vers afgebakken broodje en de krant of ’s avonds met een lekkere borrel maakt niet uit. 55,2% heeft geen voorkeur voor een dagdeel.

Corona is naar de achtergrond verdwenen, wat doet dat met onze uitgaven?

Toen COVID-19 de hele wereld in zijn greep had, gingen we massaal online shoppen. Hoe is dat nu in 2022? Volgens 56,8% van de tuinliefhebbers die het onderzoek hebben ingevuld, merken geen verschil in de manier waarop zij shoppen. Er is een klein aantal, 19,1%, die hun tuinartikelen weer meer in de winkel kopen in plaats van online. Ongeacht de tijd van het jaar, worden er tuinartikelen aangeschaft. De laatste tuinartikelen die zijn aangeschaft door tuinliefhebbers zijn tuinset, loungeset of barbecue. 

Toch is de meerderheid wel bereid om wat meer te investeren om zo de tuin helemaal naar wens in te richten. Van alle respondenten geeft 36,1% aan €500 of meer te besteden aan tuinartikelen per jaar. Door 26,8% wordt er tussen de €300 en €500 uitgegeven en 29,5% besteed tussen €100 en €300 per jaar. Een kleine groep van 7,7% spendeert €100 of minder. .

De inrichting van de Nederlandse tuin in 2022

tuinmeubelen Uit dit onderzoek blijkt dat Wicker het meest populaire materiaal is. Bij 41,5% van de tuinliefhebbers bestaan de meeste tuinmeubelen van hun tuin uit dat prachtige kunststof vlechtwerk. Aluminium en hardhout volgen op de tweede en derde plek, omdat deze materialen van hoge kwaliteit zijn en lang meegaan. Dat is precies wat belangrijk is volgens 52% bij het aanschaffen van tuinmeubels. Waar de tuinliefhebbers van dit onderzoek de minste waarde aan hechten is de bezorgtijd.  

In bijna iedere Nederlandse tuin is wel een tuinset, barbecue of loungeset te vinden. Namelijk 77,6% heeft de mogelijkheid om lekker te genieten van een tuinset. Een spa of sauna in de tuin is meer uniek, rond de 8% is in het bezit van één van de twee.

Is het al jouw droomtuin?

Zijn Nederlanders al in het bezit van hun droomtuin? Bij 27,3% zijn er nog wensen voor een buitenkeuken, maar over het algemeen zijn Nederlanders heel tevreden met hun tuin. Om het in cijfers uit te drukken, krijgt 42,1% van de tuinen een 8 als cijfer! 32,2% van de tuinen krijgt ook een ruime voldoende met een 7. Toch is af en toe het gras ook groener aan de overkant, want de meerderheid geeft aan af en toe jaloers te zijn op de tuin van iemand anders.

Een tropisch paradijs of vakantie op eigen bodem?

De respondenten brengen Nederlandse zomers ook graag in eigen land door. Ons kikkerlandje is namelijk het populairste land om in te ontspannen. Onze directe buurlanden slaan we liever over en reizen over de grens naar Spanje, Italië en Frankrijk. Deze Europese landen waren net als vorig jaar ook al favoriet. In die zonnige landen zou een tweede tuin ook niet verkeerd zijn voor veel tuinliefhebbers. 

Inspiratie en trends

Waar vorig jaar Google de grootste inspiratiebron was, zijn dat dit jaar winkels, bouwmarkten en showrooms. Google is nog steeds populair om de nieuwste trends te ontdekken, net als tijdschriften, tv-programma’s of Pinterest. 27,9% van de tuinliefhebbers volgt de trends op de voet en weet als geen ander waar je net die leuke tuinbank scoort. Wij legden 6 verschillende tuinstijlen aan jullie voor. Jullie favorieten:

  1. De klassieke tuin
  2. De moderne tuin
  3. De mediterrane tuin

Jouw droomtuin in een handomdraai? Laat je inspireren in onze showroom door onze trendy stijlkamers met de nieuwste collectie. In Uddel staan onze experts voor je klaar met professioneel advies voor onze verschillende tuinspecialiteiten. Of bekijk het assortiment online en shop jouw favoriete items direct. 

*Het tuinonderzoek is ingevuld door 183 respondenten.

 

Deze infographic gebruiken? Leuk! Wil je dan wel een link toevoegen naar Fonteyn.nlFonteyn TV