Fonteyn onderzocht: is een duurzame tuin de wens van iedereen?

Het voorjaar is aangebroken en dat betekent dat het weer tijd is om in de tuin aan de slag te gaan. Maar hoe ziet de ideale tuin van Nederlanders eruit? En wat is de rol van duurzaamheid hierin? Het tuinonderzoek van Fonteyn, waaraan 1.012 respondenten hebben deelgenomen, bracht de (duurzame) tuinwensen van Nederland in kaart.

Groene tuin is belangrijk

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 69% van de mensen het belangrijk vindt om meer groen te creëren in de tuin. Zowel mannen als vrouwen, in elke leeftijdscategorie, vinden het belangrijk dat hun tuin wat meer groen erbij krijgt. Opvallend is dat onder hoogopgeleiden dit percentage nog hoger ligt, namelijk 75%. Dat wordt dus flink tuinieren met z’n allen!

Fonteyn-onderzoek-figuur1fonteyn-onderzocht-figuur2

Het liefst weinig onderhoud

Nederlanders willen over het algemeen dus meer groen in de tuin. Maar tegelijkertijd geeft meer dan de helft aan een tuin te willen met zo min mogelijk onderhoud, namelijk wel 57%. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat veel mensen tuinieren niet als hobby beschouwen. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat ruim 2 op de 5 mensen tuinieren als een verplichting voelt. 

Fonteyn-onderzocht-figuur3fonteyn-onderzocht-figuur4

Duurzame tuinwensen

Naast een groene, onderhoudsvriendelijke tuin staan er nog meer tuinwensen op ons lijstje. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan het belangrijk te vinden om een watervriendelijke tuin te hebben. In een watervriendelijke tuin kan het regenwater goed wegzakken, dit is niet het geval wanneer een groot gedeelte van de tuin betegeld is. Naast een watervriendelijke tuin neemt bijna 1 op de 3 mensen zich voor een moestuin te creëren. 

fonteyn-onderzocht-figuur5-en-6

Over het algemeen willen mensen dus wel graag een groene tuin. Maar het liefst wel met zo min mogelijk onderhoud. Niet iedereen vindt tuinieren namelijk even leuk. Verder zagen we dat meer dan de helft van de mensen graag een watervriendelijke tuin willen en bijna een derde van Nederland wil graag een moestuin. Genoeg plannen om mee aan de slag te gaan dus. Laat de lente maar komen!Fonteyn TV