Fonteyn Kamado op de 2e plek Radar BBQ test!

Fonteyn Kamado op de 2e plek Radar BBQ test!

Kamado barbecues zijn enorm populair de laatste jaren. Maar de prijzen voor kamado BBQ’s lopen nogal uiteen, van €200 tot maar liefst €4000. Daarom onderzocht de AvroTros in een uitzending van hun testprogramma Radar betaalbare kamado’s in de prijsklasse €199 tot €349. Van de onderzochte BBQ’s, scoorde de Fonteyn Kamado Shorty 15” black een dikke voldoende en kwam daarmee als tweede uit de test rollen!   

Wat is een Kamado barbecue? 

Denk je nu, kamado? Wat is dat precies? Een kamado BBQ is eigenlijk een keramieken ei. Een ovale pot met een dikke wand en een grill. De kamado is gebaseerd op traditionele houtovens van klei uit Japan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de Amerikanen kennis met deze oven en brachten het concept mee naar huis. Inmiddels vinden we de ei-vormige oventjes veel terug in de Nederlandse tuinen. 

Hoe werkt een Kamado BBQ? 

Met een kamado kun je fantastisch grillen. Vlees, vis of groenten. Alles krijgt een rijk rookaroma. Wil je stomen, brood of pizza bakken? Zelfs dan kun je deze grill gebruiken. Wij begrijpen daarom al te goed dat dit multifunctionele apparaat zo populair is. 

Daarnaast is de kamado heel simpel te gebruiken. Zijn warmtebron is houtskool. Door de zuurstof in de kamado gaat de houtskool branden. Zuurstof voeg je toe door een schuifje aan de onderkant. Hoe meer zuurstof je toevoegt, hoe hoger de temperatuur wordt, dus daar kun je lekker mee experimenteren! De warme lucht wordt langs het grillrooster afgevoerd naar de bovenkant en zorgt daarmee voor die overheerlijke grill en rook smaak. 

In de voetsporen van de dure Big Green Egg

De eerste Kamado op de Nederlandse markt was de Big Green Egg, die uit Amerika kwam. Barbecue liefhebbers haalden hun hart op, met zo’n BBQ ei met een dikke wand kon je makkelijk in de herfst en winter barbecueën! 

Maar waar men nog wel eens die Big Green Egg; hij was (en is ,in vergelijking met andere barbecues, nog steeds) prijzig. Je kunt tot wel €4000 neerleggen voor zo’n BBQ. Maar het was natuurlijk een kwestie van tijd totdat de meer betaalbare modellen op de markt zouden komen. Die tijd is inmiddels aangebroken. Welke is jouw favoriet?

Radar test vijf budget Kamado’s 

Radar vroeg zich af, hoe goed zijn de ‘meer betaalbare’ kamado’s? Daarom hebben zij 5 Kamado barbecues getest in de prijsklasse €199 tot €349. Waaronder de Fonteyn Kamado Shorty 15” black. Hoe werd er getest? Het was meer dan zomaar hamburgers op de grill gooien. De Kamado’s werden aan een culinaire test op niveau onderworpen. Van pulled pork, tot Oosters gemarineerde bavette en verse pizza werden bereid. 

Fonteyn Kamado is tweede beste BBQ!

Jurylid en barbecue expert Jeanette Rijnbeek liep het meest warm voor de kamado van Fonteyn. “De afwerking is mooi en de barbecue heeft een goede stabiele setting. (...) de kamado is makkelijk in gebruik.” 

Ook haar mede jurylid Arjan Olsder is enthousiast over de Kamado Shorty van Fonteyn. “De deksel sluit goed, prima metaalwerk en goede vering. Ook de luchttoevoer en afvoer sluiten goed af. (...) De temperatuur en luchttoevoer en afvoer zijn goed te regelen.” 

De Fonteyn kamado ontvangt een eindcijfer van 7,2; met slechts 0,1 punt verschil op de nummer 1. Oftewel: Fonteyn is trots op deze mooie prestatie van deze top barbecue.  

Plate setter is een must

Tip van het jurypanel: de plate setter, ook wel verkocht als pizzaplaat is wel een must. Daarmee kun je indirect grillen. Hij is essentieel voor slow cooking, maar ook voor het egaal verwarmen van een pizza. Dus, ga je voor de Fonteyn Kamado? Maak je ervaring compleet met de plate setter! Grill smakelijk!   



Fonteyn Kamado op de 2e plek Radar BBQ test!

Fonteyn Kamado op de 2e plek Radar BBQ test!

Kamado barbecues zijn enorm populair de laatste jaren. Maar de prijzen voor kamado BBQ’s lopen nogal uiteen, van €200 tot maar liefst €4000. Daarom onderzocht de AvroTros in een uitzending van hun testprogramma Radar betaalbare kamado’s in de prijsklasse €199 tot €349. Van de onderzochte BBQ’s, scoorde de Fonteyn Kamado Shorty 15” black een dikke voldoende en kwam daarmee als tweede uit de test rollen!   

Wat is een Kamado barbecue? 

Denk je nu, kamado? Wat is dat precies? Een kamado BBQ is eigenlijk een keramieken ei. Een ovale pot met een dikke wand en een grill. De kamado is gebaseerd op traditionele houtovens van klei uit Japan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de Amerikanen kennis met deze oven en brachten het concept mee naar huis. Inmiddels vinden we de ei-vormige oventjes veel terug in de Nederlandse tuinen. 

Hoe werkt een Kamado BBQ? 

Met een kamado kun je fantastisch grillen. Vlees, vis of groenten. Alles krijgt een rijk rookaroma. Wil je stomen, brood of pizza bakken? Zelfs dan kun je deze grill gebruiken. Wij begrijpen daarom al te goed dat dit multifunctionele apparaat zo populair is. 

Daarnaast is de kamado heel simpel te gebruiken. Zijn warmtebron is houtskool. Door de zuurstof in de kamado gaat de houtskool branden. Zuurstof voeg je toe door een schuifje aan de onderkant. Hoe meer zuurstof je toevoegt, hoe hoger de temperatuur wordt, dus daar kun je lekker mee experimenteren! De warme lucht wordt langs het grillrooster afgevoerd naar de bovenkant en zorgt daarmee voor die overheerlijke grill en rook smaak. 

In de voetsporen van de dure Big Green Egg

De eerste Kamado op de Nederlandse markt was de Big Green Egg, die uit Amerika kwam. Barbecue liefhebbers haalden hun hart op, met zo’n BBQ ei met een dikke wand kon je makkelijk in de herfst en winter barbecueën! 

Maar waar men nog wel eens die Big Green Egg; hij was (en is ,in vergelijking met andere barbecues, nog steeds) prijzig. Je kunt tot wel €4000 neerleggen voor zo’n BBQ. Maar het was natuurlijk een kwestie van tijd totdat de meer betaalbare modellen op de markt zouden komen. Die tijd is inmiddels aangebroken. Welke is jouw favoriet?

Radar test vijf budget Kamado’s 

Radar vroeg zich af, hoe goed zijn de ‘meer betaalbare’ kamado’s? Daarom hebben zij 5 Kamado barbecues getest in de prijsklasse €199 tot €349. Waaronder de Fonteyn Kamado Shorty 15” black. Hoe werd er getest? Het was meer dan zomaar hamburgers op de grill gooien. De Kamado’s werden aan een culinaire test op niveau onderworpen. Van pulled pork, tot Oosters gemarineerde bavette en verse pizza werden bereid. 

Fonteyn Kamado is tweede beste BBQ!

Jurylid en barbecue expert Jeanette Rijnbeek liep het meest warm voor de kamado van Fonteyn. “De afwerking is mooi en de barbecue heeft een goede stabiele setting. (...) de kamado is makkelijk in gebruik.” 

Ook haar mede jurylid Arjan Olsder is enthousiast over de Kamado Shorty van Fonteyn. “De deksel sluit goed, prima metaalwerk en goede vering. Ook de luchttoevoer en afvoer sluiten goed af. (...) De temperatuur en luchttoevoer en afvoer zijn goed te regelen.” 

De Fonteyn kamado ontvangt een eindcijfer van 7,2; met slechts 0,1 punt verschil op de nummer 1. Oftewel: Fonteyn is trots op deze mooie prestatie van deze top barbecue.  

Plate setter is een must

Tip van het jurypanel: de plate setter, ook wel verkocht als pizzaplaat is wel een must. Daarmee kun je indirect grillen. Hij is essentieel voor slow cooking, maar ook voor het egaal verwarmen van een pizza. Dus, ga je voor de Fonteyn Kamado? Maak je ervaring compleet met de plate setter! Grill smakelijk!   



Fonteyn TV