Fit het najaar door met de sauna

Fit het najaar door met de sauna

In het najaar is de kans op een verkoudheid een stuk groter. Door schommelende temperaturen, die de herfst typeren, wordt het lichaam extra op de proef gesteld, waardoor hij wel wat hulp kan gebruiken. De sauna biedt deze hulp. Want naast ontspanning, zorgt hij ook voor een betere gezondheid, door de wisselwerking van opwarmen en goed afkoelen. Lees er hier alles over.

Betere weerstand

Velen beweren dat mensen die vaak naar de sauna gaan een betere gezondheid hebben.Hoewel hier geen wetenschappelijk bewijs voor is, lijkt het vanuit de praktijk wel te kloppen. Een theorie om deze hypothese mee te staven is er wel. Zo zou de hoge temperatuur in de sauna het lichaam kunstmatig naar een koortsniveau brengen. Hierdoor zou het lichaam extra afweerstoffen aanmaken. Deze extra afweerstoffen zouden vervolgens het immuunsysteem versterken, waardoor het lichaam zich beter kan wapenen tegen bacteriën en virussen. Daarnaast zorgt de verhoogde lichaamstemperatuur ervoor dat je gaat zweten. Hierdoor wordt het lichaam van binnenuit gereinigd van afvalstoffen; een betere manier van reinigen bestaat er niet.

Vrijer ademen

Het najaar is ook de periode waarin veel mensen last krijgen van hun luchtwegen. Zeker als je kampt met astmatische of bronchiale klachten. Ook hiervoor kan de sauna verlichting brengen. Door regelmatig naar de sauna te gaan, worden de slijmvliezen tot wel zevenmaal zo sterk doorbloed als normaal. Dit zorgt ervoor dat de lucht met een prettige temperatuur in de longen terecht komt, waardoor oververhitte ademhalingsspieren ontspannen en de luchtpijpvertakkingen verwijden. Hierdoor zal je vrijer ademen.

Gezondere huid

Ook de huid krijgt in het najaar veel te verduren. Met de sauna houd je de huid mooi en gezond. De sauna stimuleert de bloedcirculatie, waardoor de huid meer voedingsstoffen krijgt aangevoerd en er minder vaal uitziet. Ook zorgt het vele zweten ervoor dat verstopte poriën openen, waardoor er meer huidschilfers en afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Wel is het belangrijk om de huid na de sauna goed te hydrateren, aangezien de sauna ook een uitdrogend effect heeft. 

herfst saunaFonteyn TV