Eten van je eigen moestuin

Eten van je eigen moestuin

Het is tegenwoordig enorm populair: je eigen groenten, fruit en kruiden kweken. Door de collectieve zucht naar puur en natuur schieten de moestuinen als paddenstoelen uit de grond. En terecht, want kweken is leuker en bovendien verantwoorder dan het kopen van groenten en fruit in de supermarkt. Dat het daarnaast ook smaakvoller is, blijkt wel uit deze lekkere recepten die we hier voor je hebben geselecteerd. Makkelijk zelf te maken met groenten die je zo in je eigen tuin kunt kweken.

Lamsvlees met verse tuinbonen en amandelen

Tuinbonen kunnen veel kou verdragen en zijn dus het hele jaar prima in eigen tuin te verbouwen. De groenten zijn niet alleen eenvoudig zelf te kweken, maar zijn ook erg lekker! Dat bewijst dit gerecht wel voor je.

Ingrediënten

 - 3 el plantaardige olie
 - 1 pond lamsvlees (in grote stukken gesneden)
 - 250 ml heet water
 - peper en zout
 - een kwart tl foelie
 - 2 uien (gehakt)
 - 100 g blanke amandelen
 - 1 kilo verse tuinbonen (ongedopt)
 - 1 el honing

 Bereiding

 1. Verhit in een grote pan 2 el olie en bak hierin het lamsvlees aan alle kanten lichtbruin.
 2. Giet hier het hete water bij, breng het aan de kook en voeg er zout, peper en foelie aan toe.
 3. Stoof het geheel zo’n twee uur en voeg zo nodig nieuw water toe.
 4. Bak in een tweede pan de uien goudgeel in 1 el olie en roer hier de amandelen doorheen. 
 5. Doe de uien en amandelen bij het vlees, samen met de tuinbonen.
 6. Roer hier de honing doorheen.
 7. Kook het geheel zo’n 15 minuten op een laag vuur tot de tuinbonen en de amandelen zacht zijn.

Gezellig eten in de tuin

Irish stew

In Nederland worden volop aardappelen gekweekt en ook in je eigen tuin gedijen ze prima. In zo’n vijf maanden geniet jij van heerlijke, zelfgekweekte aardappelen. Bijvoorbeeld in deze lekkere Irish stew.

Ingrediënten

- 4 magere lamslapjes
- 7 geschilde aardappelen
- 5 middelgrote gepelde uien
- 6 dl koud water
- peper en zout
- peterselie

Bereiding

 1. Doe de lamslapjes in een pan met een stevige bodem.
 2. Leg de aardappelen en uien in hele vorm bovenop de lamslapjes.
 3. Voeg het water erbij en breng het op smaak met zout en peper. Laat het geheel met gesloten deksel zo’n twee uur stoven op een laag vuur.
 4. Doe een el aardappelzetmeel in een kom, voeg wat van het warme kookvocht toe en maak hier een fijn papje van. Voeg dit papje al roerend aan de stoofpot toe om de stoofpot te binden.
 5. Serveer de stoofpot met peterselie of een pickle van rode kool.

Tuinieren

Gemarineerde courgette

De courgette is verreweg de makkelijkste groente  om te kweken. Maar hij smaakt er daarom niet minder om! Zeker niet als je hem bereidt volgens dit lekkere recept.

Ingrediënten

- 500 g kleine courgettes
- 2 tenen knoflook
- peterselie
- rode peperkorrels
- olijfolie extra virgine
- wijnazijn

Bereiding

 1. Snijd de uiteinden van de courgettes en was ze in water. Dep ze vervolgens droog en snijd ze in schijfjes.
 2. Verhit een pan met zonnebloemolie en bak hierin de courgetteschijfjes aan beide kanten goudbruin op een hoog vuur.
 3. Bestrooi ze met zout en leg ze op een schaal.
 4. Leg ze in lagen en breng elke laag op smaak met versgemalen rode peper, wijnazijn, oliefolie en een mengsel van fijngehakte peterselie en knoflook.
 5. Laat de courgettes minimaal zes uur marineren en serveer op kamertemperatuur als voorafje met stokbrood of ciabatta.

 



Fonteyn TV