5 tips voor de knusse herfsttuin

5 tips voor de knusse herfsttuin

De herfst is het tuinseizoen van verandering, waar de groene bladeren van de zomer langzaam veranderen in een schitterend palet van rood, oranje en geel. Het is ook het perfecte moment om je tuin te laten stralen en te genieten van de betoverende schoonheid van de herfst.  Nu de herfst is aangebroken, is het tijd om op zoek te gaan naar wat extra gezelligheid! Wij hebben een aantal tips verzameld voor een knusse herfstuin!

Genieten van een herfstuin

Wanneer de zomer plaatsmaakt voor minder zon en koudere temperaturen, is de verandering onmiskenbaar in je tuin. Het lijkt bijna alsof de natuur een magische transformatie ondergaat, met een overvloed aan bladeren die als regen uit de lucht vallen en een kleurenpalet dat verschuift van levendig geel en groen naar warm rood en diep oranje. De planten die op een donkere en schaduwrijke plaats staan zullen als eerste de herfst aankondigen. Dit komt doordat ze niet langer de broodnodige hoeveelheid licht krijgen om voedsel te produceren via hun bladeren. De energie, verkregen uit het licht, raakt langzaam op en deze verandering is al snel merkbaar in je hele tuin. Dit betekent niet dat jouw tuin ongezellig hoef te zijn!  Integendeel, een prachtige herfsttuin straalt een unieke schoonheid uit, mits je de juiste planten, tuinmeubels-, verlichting en accessoires kiest. Met zorgvuldige selectie kun je van je tuin het hele jaar door een meesterwerk maken, waarbij de herfstzon de kleurenpracht nog meer accentueert. 

#Tip 1. Herfstbladeren opruimen

Veel mensen hebben de neiging om meteen alle gevallen bladeren op te ruimen, maar als je de bladeren bijeen veegt en in een hoop laat liggen, zul je de dieren in je tuin een plezier doen. Bladhopen zijn namelijk van onschatbare waarde voor allerlei dieren. Insecten vinden er een schuilplaats, regenwormen, pissebedden en egels zoeken beschutting tussen de bladeren. Het is niet alleen goed voor de dieren, maar uiteindelijk ook voor de planten in je tuin. Het is dus het overwegen waard om het gevallen blad in je tuin te laten liggen. Als je er toch voor kiest om de bladeren op te ruimen, kun je een hark, bladzuiger, grasmaaier of bladblazer gebruiken om dit te doen.

#Tip 2. Geef je herfsttuin kleur met herfstbloeiers

De vochtige herfst is een gunstig seizoen om planten te (ver)potten. De grond is doorgaans goed doordrenkt en nog verwarmd door de zomerzon. Hierdoor krijgen de nieuwe planten voldoende tijd om stevige wortels te ontwikkelen voordat de winter zijn intrede doet. De eenjarige zomerbloeiers hebben hun tijd gehad en het is nu tijd om ze uit hun potten te verwijderen en plaats te maken voor prachtige herfstbloeiers. Je hoeft niet al het potgrond uit de bloembakken te halen. Haal de eenjarige zomerbloeiers er uit en verwijder ongeveer tien centimeter extra aarde. Vul de pot aan met verse potgrond. 

Veel planten ondergaan in de herfst een metamorfose, maar er zijn ook planten die elk seizoen mooi zijn. Denk bijvoorbeeld aan de prachtkaars, de zilverkaars, ijzerkruid, de zonnehoed, koniginnekruid, de bosrank en de struikveronica (Hebe Addenda). Onze tip is absoluut de hebe. De heester Hebe voegt met zijn witte, roze, paarse of lila bloemaren ook een prachtige sfeer toe, tot ver in oktober. Het staat niet alleen mooi in je bloembed, maar is ook een decoratieve aanvulling in een grote pot. Bovendien is het goed om te weten dat beide soorten gewoon blijven groeien na de winter.

#Tip 3. Winterbestendige tuinmeubelen

Is het tijd voor nieuwe tuinmeubelen? Overweeg dan winterbestendige tuinmeubelen. Winterbestendige tuinmeubelen zijn speciaal ontworpen om de winterse weersomstandigheden te weerstaan zonder veel schade op te lopen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan aluminium tuinmeubelen, kunststof tuinmeubelen of wicker tuinmeubelen. Textileen tuinmeubelen zien we ook steeds populairder worden: deze meubelen hebben een stoffen zitting en rugleuning die vastzitten aan een frame. Het gebruikte textielmateriaal is meestal waterafstotend en kan goed tegen vocht. Het frame kan van metaal of aluminium zijn. De winterbestendige tuinmeubelen kun je met een gerust hart in de herfsttuin laten staan, zodat je ook in de herfst nog een gezellig en knus plekje kunt creëeren in de buitenlucht. 

#Tip 4. Zorg voor warmte

We hebben onze shorts en t-shirts inmiddels ingewisseld voor lange broeken en fijne truien: wat extra warmte is in deze tijd van het jaar meer dan welkom! Wil je het knusser maken in de tuin? Terrasverwarmers zijn de ideale manier om in de herfst te zorgen voor een aangename temperatuur als je buiten zit. Een andere mogelijkheid is een terrashaard. De meeste tuinhaarden werken op gas, wat zorgt voor een gemakkelijke ontsteking en bediening. Dankzij de keramische houtblokken en lavastenen ziet de terrashaard er bovendien authentiek uit! 

#Tip 5. Herfstdecoratie

Tijd om de puntjes op de i te zetten: heb jij al nagedacht over leuke herfstdecoraties? Het decoreren van de tuin kun je zo makkelijk of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Een simpele en leuke tip is om een houten dienblad neer te zetten op je tuintafel en deze te vullen met decoraties. Denk bijvoorbeeld aan een pompoen, wat takjes met besjes, kastanjes en mooie bloemen uit de tuin. Je kunt eindeloos variëren en de herfsttafel steeds weer anders inrichten of aanvullen. Naast de herfsttafel mogen natuurlijk ook de kaarsen en lantaarns niet ontbreken in de herfsttuin. Kaarsen en lantaarns voegen in een handomdraai warmte en gezelligheid toe aan je herfsttuin. Plaats ze op tafels, langs tuinpaden of in hangende lantaarns om een betoverende avondsfeer te creëren. En last but not least: investeer in sfeervolle tuinverlichting zoals lichtslingers, lantaarnpalen of tuinfakkels. Deze creëren een magische sfeer tijdens de herfstavonden.Fonteyn TV