Verticaal tuinieren: zo creëer je jouw verticale tuin

Verticaal tuinieren: zo creëer je jouw verticale tuin

De verticale tuin kan al enige tijd op flink wat bijval rekenen onder tuinliefhebbers. Het fenomeen heeft zich door de jaren heen opgewerkt tot een heuse tuiniertrend, die zich nog altijd door ontwikkelt. Niet verwonderlijk, gezien de voordelen die verticaal tuinieren je oplevert. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

Wat is een verticale tuin?

Een verticale tuin buiten is een tuin die niet op de grond, maar bijvoorbeeld aan een muur is geplaatst. Dit betekent dat je feitelijk geen of weinig grondoppervlakte nodig hebt om een prachtige tuin te creëren. Verticaal tuinieren begon als een slimme oplossing voor iedereen die wel van tuinieren houdt, maar er niet de ruimte voor heeft. Door planten op te laten groeien tegen muren en gevels, wordt het ruimtegebrek omzeild. Zo kun je ook op een klein balkon of in de stadstuin profiteren van een groen buitenvertrek, terwijl je ook nog ruimte overhoudt voor bijvoorbeeld een compacte tuinset of comfortabele tuinstoelen

Voordelen verticaal tuinieren

Inmiddels is de verticale tuin niet meer weg te denken uit de Nederlandse tuin. Of je nu een grote of kleine buitenruimte hebt, verticaal tuinieren biedt een aantal voordelen:

- Je hebt maar weinig ruimte nodig
- Tegen een muur werkt het isolerend en bespaart energie
- De groene muur werkt ook nog geluiddempend
- Verkrijgbaar voor iedere budget of zelf te maken
- Je hoeft niet te bukken om je tuintje bij te houden

Zelf een verticale tuin maken

Je kunt ervoor kiezen om de planten vanaf de grond af naar boven te laten groeien. Heb je hiervoor niet voldoende geduld en wil je direct al genieten van je verticale tuin? Er zijn verschillende systemen om planten boven elkaar te plaatsen. Je kunt deze constructies kant-en-klaar kopen, maar ze natuurlijk ook zelf maken! Wij geven je onze Top 3 eenvoudige DIY-projectjes om zelf een verticale tuin te maken:

1. Stapelen met pallets

De ultieme ‘Do It Yourself’ is natuurlijk een verticale tuin op basis van een pallet. Deze kun je gemakkelijk aan de muur bevestigen en hier plantenbakken aan hangen. Je kunt ook een stap verder gaan en de planten ‘in’ de pallet planten, hoef je enkel de onderkant dicht te maken. Zo creëer je in een handomdraai je eigen verticale tuin. Geef de pallet een leuke kleur en zorg voor diversiteit in planten en zaden. Zo zorg je ervoor dat je ieder jaargetijde een fleurige tuin hebt.

2. Hangende schoenenzakken

Heb je ergens nog schoenzakken liggen of kun je deze ergens goedkoop op de kop tikken? Hang een over-the-door schoenenorganizer op aan een muur of hek en vul de zakken met aarde en planten. Dit is een eenvoudige en betaalbare manier om een verticale tuin te maken, perfect voor kleine kruiden of bloemen.

3. Tuinieren in gerecyclede flessen

Verzamel lege plastic flessen en snijd ze doormidden. Bevestig de bovenste helften van de flessen aan een muur of hek in een patroon dat je leuk vindt. Vul de flessen met aarde en planten. Dit is een milieuvriendelijke en unieke manier om een verticale tuin te maken.

Soorten verticale tuinen

Van een kleurrijke verticale siertuin tot een hangende kruidentuin: er zijn verschillende soorten van verticale tuinen. 

1. De verticale siertuin

Als je een levendige siertuin wilt creëren met kleurrijke planten, zijn er verschillende opties die goed gedijen in een verticale tuin. Denk bijvoorbeeld aan viooltjes. Deze charmante planten zijn niet alleen gezellig om te zien, maar behouden ook langdurig hun schoonheid, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan je verticale tuin. Daarnaast voegt de prachtige paarse klokjesbloem of de elegante maskerbloem, verkrijgbaar in zowel geel als rood, een extra dimensie toe aan je verticale tuin. 

2. De groene wand

Niet elke verticale tuin hoeft gevuld te zijn met kleurrijke bloemen; soms is een weelderige groene gevel al voldoende. Verticaal tuinieren kan ook leuk zijn als je kiest voor enkel groen. Je kunt bijvoorbeeld klimop laten groeien of een muur creëren met diverse groene planten die samen een prachtig geheel vormen. Zo ontstaat een adembenemende groene muur of groene gevel met verschillende klimplanten. Je hebt zelf de vrijheid om te bepalen hoe groot je groene muur wordt. Als je vanaf de grond begint met je verticale tuin, bevestig dan eerst een rooster op ongeveer 15 centimeter afstand van de muur. Hierachter span je jute of vilt, waarop de wortels van de planten kunnen groeien. Vul de bak met grond en plaats vervolgens de planten. Zet de planten die veel water nodig hebben bij voorkeur onderaan.

3. De hangende kruidentuin

Een alternatief is het creëren van een verticale kruidentuin die niet alleen mooi is, maar ook functioneel. Denk hierbij aan het planten van kruiden en fruit. Je kunt de planten naast elkaar hangen op een van de eerder beschreven manieren, maar het is ook mogelijk om zelf creatief aan de slag te gaan met je verticale tuin. Plaats bijvoorbeeld een aardbeienplant en geniet van je eigen verse aardbeien. 

Onderhoudtips 

Het onderhoud van een verticale tuin verschilt niet perse van de traditionele tuin. Blijf ook na het aanleggen van je verticale tuin een oogje in het zeil houden! Hier zijn een paar extra onderhoudtips voor het onderhouden van een verticale tuin:

  1. Houd de verticale tuin goed in de gaten gedurende de eerste dagen na het planten. Pas geplante tuinplanten kunnen snel uitdrogen en zijn gevoeliger voor harde wind.

  2. Weersomstandigheden hebben een grotere impact op de grond en de planten in de plantenbakken dan op de bodem. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en zorg ervoor dat deze licht vochtig blijft om uitdroging te voorkomen.

  3. Maak het jezelf gemakkelijker door een irrigatiesysteem aan te leggen dat de planten voorziet van druppelsgewijs water wanneer je de buitenkraan opent.

  4. Veel van de tuinplanten die we als voorbeeld hebben genoemd, sterven af ​​in de winter. Knip ze tot ongeveer 15 centimeter boven de grond af. Dit geldt ook voor grassen, die bruin worden in de winter. Laat ze tijdens de winter staan om de plantenbakken toch gevuld te houden en knip ze in het voorjaar ook af.

Nog wat extra aandachtspuntjes

Als je aan de slag gaat met verticaal tuinieren moet je goed rekening houden met de keuze van de planten, de beschikbare ruimte en de hoogte. Maak jouw verticale muur niet te zwaar! Let er ook op of je overal goed bij kunt en hoe je van plan bent de groene muur water te geven. Plantjes die het goed doen op een verticale muur zijn: sedum (vetplantjes), kruiden, fruit of groente, varens, hangplantjes, mos, bloemen en gras.  

 



Fonteyn TV