Verticaal Tuinieren, zo pas je het toe

Verticaal Tuinieren, zo pas je het toe

 

Heb jij groene vingers, maar helaas geen grote tuin of enkel een klein balkon? Geen probleem! Laat bijvoorbeeld planten tegen de muur aan groeien en je tuin ziet er meteen een stuk groener uit! Het scheelt een hoop ruimte en is gemakkelijk in onderhoud. Door de muren en schuttingen optimaal te gebruiken kun je tóch genieten van een groene omgeving. Met deze tips herken jij jouw tuin of balkon straks niet meer terug!

Vertical tuin

Een verticale tuin?

Een verticale tuin is een praktische oplossing voor ruim tekort in jouw tuin of op jouw balkon. De oplossing; het beplanten van een schutting of muur. Het fenomeen kan zowel binnen als buiten toegepast worden. Op een balkon passen bijvoorbeeld veel meer planten dan je denkt en je houdt nog ruimte over voor een leuk zitje. Bedenk goed of de muur dagelijks in de schaduw of zon staat en kies daar de juiste planten op uit. In principe kan je natuurlijk alle soorten tuinplanten plaatsen in een verticale tuin.

 

Ik ben enthousiast, wat nu?

Er zijn verschillende systemen om planten boven elkaar te plaatsen. Je kunt ze zelf maken of kant-en-klaar kopen. Je kunt beginnen met het opstapelen van plantenbakken en zo zelf een ‘muur’ creëren. De ultieme ‘Do It Yourself’ is natuurlijk een verticale tuin op basis van een pallet. Deze kun je gemakkelijk aan de muur bevestigen en hier plantenbakken aan hangen. Je kunt ook een stap verder gaan en de planten ‘in’ de pallet planten, hoef je enkel de onderkant dicht te maken. Zo creëer je in een handomdraai je eigen verticale tuin. Geef de pallet een leuke kleur en zorg voor diversiteit in planten en zaden. Zo zorg je ervoor dat je ieder jaargetijde een fleurige tuin hebt. Wil je het professioneler aanpakken? Veel bedrijven bieden professionele oplossingen, zelf met beregeningssystemen inbegrepen. Zeker de moeite waard om eens op te zoeken!

 

Verticaal tuinieren

Hoe onderhoud ik zo’n tuin?

Het lijkt veel werk om een verticale tuin te onderhouden, maar niets is minder waar. Als de planten eenmaal een plekje hebben gekregen en alles hangt stevig vast, heb je er bijna geen omkijken meer naar. Eens in de week even met de gieter langs de bakken is voldoende. Staat de muur niet droog? Dan kun je ook moeder natuur haar werk laten doen, de plantjes krijgen vanzelf water door de regen tijdens dit seizoen. Een ander pluspunt; in de plantenbakken heb je weinig last van onkruid. Je hoeft geen uren in de tuin te werken om het onkruidvrij te maken. Des te meer tijd is er over om te genieten van je groene tuin.

 

Waar wacht je nog op? Met deze tips geniet jij straks van een groene tuin ondanks de kleine ruimte!

 Fonteyn TV