Fonteyn onderzocht: dit is hoe mensen denken over kerstverlichting!

Fonteyn onderzocht: dit is hoe mensen denken over kerstverlichting!

Het is weer de tijd van de korte dagen en lange avonden. Dit is de tijd dat alle tuinen, straten en winkelcentra weer vol gezellige verlichting hangt. Maar wat vinden de mensen nou eigenlijk van al die kerstverlichting? Dat hebben wij onderzocht! Kom er in dit artikel achter hoe mensen denken over kerstverlichting in de tuin.

Kerstverlichting is populair onder de Nederlanders

Uit het onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de mensen wel eens kerstverlichting in de tuin ophangt. Bijna 30% zegt zelfs elk jaar zijn of haar tuin te versieren met verlichting. Opvallend is dat het vooral mensen tussen de 18 en 30 jaar zijn en dat mensen ouder dan 66 jaar het minst hun tuin versieren met verlichting. Daarnaast bleek ook dat mannen vaker hun tuin versieren dan vrouwen.

Figuur 1: Stelling: hang je kerstversiering op in de tuin? N = 1012

Figuur 2: Stelling: hang je kerstversiering op in de tuin? Verschil in leeftijd, N = 1012

Kerstverlichting biedt troost tijdens de pandemie

Tijdens die korte dagen en lange avonden, vinden mensen het fijn het wat gezelliger te maken door kerstverlichting op te hangen. In deze tijd van de pandemie, waarbij er veel negativiteit is, zorgt kerstverlichting voor wat extra positiviteit. Ruim 1 op de 5 mensen geeft namelijk aan dat zij meer waarde hechten aan kerstverlichting in de tuin sinds COVID-19. Dit zijn vooral de wat jongere mensen (18-30 jaar). Opvallend is dat hoe jonger mensen zijn, des te meer ze kerstverlichting zijn gaan waarderen gedurende de pandemie.

Figuur 3: Stelling: Ik hecht meer waarde aan kerstverlichting sinds COVID-19. Verschil tussen mannen en vrouwen, N = 1012

Figuur 4: Stelling: Ik hecht meer waarde aan kerstverlichting sinds COVID-19. Verschil in leeftijd, N = 1012

Het mag soms wel iets minder

Over het algemeen vinden mensen kerstverlichting erg gezellig. Vooral met de donkere dagen rond kerst brengt het wat vrolijkheid met zich mee. Je ziet steeds vaker tuinen verlichten rond de kerst en het lijkt wel elk jaar meer en meer te worden. Maar is iedereen te spreken over deze ontwikkeling? Ruim 1 op de 10 mensen stelt dat ze de kerstverlichting in de tuin van de buren overdreven vinden.

Figuur 5: Stelling: kerstverlichting van de buren is overdreven, N = 1012Fonteyn TV