De tuin in oktober

De tuin in oktober

Het is herfst! Nog even en de bomen hebben hun prachtige herfstkleuren. De ochtenden vullen zich met mist en ochtenddauw. In oktober, de tweede maand van de herfst, zijn er volop klusjes voor in de tuin. Hiermee houd je jouw tuin mooi en bereid je hem voor op eventueel onstuimig of kouder weer.

Het gazon en de vijver in oktober

Mensen met een gazon kunnen deze nog prima maaien. De bodemtemperatuur is namelijk nog redelijk hoog door de zomer. Als het in oktober wat kouder wordt, dan is maaien niet meer nodig. Houd wel eventuele mosvorming in de gaten. Gemaaid gras kun je het beste direct verwijderen met een hark. Hetzelfde geldt voor vallende bladeren. Vallende bladeren houden in oktober ook de eigenaren van een mooie vijver bezig. Wil je je vijver bladvrij houden? Span dan een net over het water. Is het in oktober al wat kouder en zwemmen er vissen in je vijver? Je mag de vissen nog gerust voeren zolang de watertemperatuur boven de 5 graden Celsius is. Vallende bladeren in je border tussen planten kun je het beste wel gewoon laten liggen. Ze houden de bodem warm. tuin oktober

Tips voor planten in de tuin in oktober

Wil je je borders in oktober nog aanpassen of veranderen? Doe dat dan nog zolang het blad nog groen is. Asters doen het erg goed in een oktober border. Ze zorgen dat de border het hele naseizoen nog een mooie kleur hebben én ze zijn geliefd bij vlinders. Oktober is ook de maand van de bloembollen. Zoek uit welke bloemen jij straks in het voorjaar wilt laten uitkomen. Uitgebloeide bloemen en planten kun je in oktober het beste snoeien en bij de composthoop doen. Houd je rozen bij door uitgebloeide bloemen op tijd weg te knippen. Als het in oktober nog zacht weer is, bloeien ze nog even door. Wil je je tuin ook in de winter groen houden? Plant dan deze maand al wintergroene planten. Een paar voorbeelden zijn: - Coniferen - Skimmia - Lavatera - Buddleja - Hebe - Hibiscus - Pieris - Rhododendron tuin oktober Officieel hoort oktober nog bij de Indian Summer. Deze maand kan het zonnetje nog volop schijnen en met een beetje geluk zit je zo nu en dan nog heerlijk buiten. Misschien wel met een jas of een dekentje. Maar door je tuin en terras herfst klaar te maken is dat zeker geen straf! Oja, en vergeet de vrolijk gekleurde pompoenen niet! Fijne herfst.


Fonteyn TV