De kleine tuin inrichten

De kleine tuin inrichten

Heb je de luxe van een grote tuin achter het huis, dan kun je deze vaak geheel naar eigen wens inrichten met je favoriete buitenartikelen. Is jouw tuin wat kleiner, dan ben je vaak wat meer gebonden aan ruimte en afmetingen. Toch kun je ook met een kleine tuin alle kanten op qua inrichting. Zolang je maar efficiënt te werk gaat. Daarvoor geven we je hier wat tips.

Tuinmeubels kopen

In een kleine tuin dien je meer rekening te houden met het formaat van bijvoorbeeld een comfortabele loungeset of tuintafel. Je moet vaak eerst de ruimte goed opmeten voor je tuinmeubels kunt aanschaffen. Toch zijn er ook veel meubels verkrijgbaar die sowieso in de tuin passen, wat de maten van je tuin ook zijn. Een knusse bistroset bijvoorbeeld, bestaat uit slechts een tafeltje en twee stoeltjes, waardoor je de set eenvoudig een goede plek geeft. Ook zijn er veel modulaire loungesets verkrijgbaar, bestaande uit verschillende componenten, die je eenvoudig tot een perfect passende set in elkaar schuift. Daarnaast is er ook veel inklapmeubilair verkrijgbaar, dat alleen uitgeklapt ruimte inneemt.

Rekening houden met inkijk

Een kleine tuin is vaak in de stad gelegen. Dit kan betekenen dat de tuin omgeven is door veel hoge gebouwen, die veel zicht op je tuin bieden. Het is dan prettig om in de tuin een gedeelte te hebben waar je ongezien kunt relaxen. Deze kun je creëren door in je tuin bijvoorbeeld een overkapping of pergola met klimplanten te plaatsen. Deze zijn geheel op maat te bestellen, zodat ze ook in de kleine tuin uitkomst bieden.

Gezichtsbedrog

Om de tuin ruimtelijker te doen lijken, kun je enkele handige trucs toepassen. Zo is wit een goede kleur voor de kleine tuin. Witgeverfde muren, deuren en vloeren laten je tuin er namelijk groter uitzien. In de inrichting van kleine tuinen of balkons wordt dan ook vaak gebruik gemaakt van de Scandinavische stijl, waarin de kleur wit de basis vormt. Ook verticale elementen als een hoge pergola of boom maken de tuin ruimtelijker, aangezien de tuin er een minder hokkerige uitstraling van krijgt. Ook met het aanbrengen van hoogteverschil creëer je ruimte. Leg bijvoorbeeld een verdiept of juist verhoogd vlonderterras aan om meer dynamiek te creëren. 

kleine tuin inrichtenFonteyn TV