Verlichting veranda: 6 creatieve tips

Verlichting veranda: 6 creatieve tips

Langere avonden, dalende temperaturen: de herfst staat weer voor de deur. Gelukkig betekent dat niet dat je jouw veranda moet verlaten zodra de zon ondergaat. Met de juiste veranda verlichting tover je deze buitenruimte om tot een uitnodigende en knusse plek. Zo geniet je ook in het donker van gezellige avonden en de schoonheid van je tuin. Laat je inspireren door onze creatieve verlichting veranda tips!

Veranda verlichting: start met een plan

Voordat je aan de slag gaat met het verlichten van je veranda, is het verstandig om een plan te maken. Denk eens goed na wat je wilt bereiken met de verlichting. Wil je een romantische sfeer creëren voor intieme diners? Heb je behoefte aan heldere verlichting voor gezellige spelletjesavonden met vrienden? Of wil je naast de veranda ook bepaalde elementen van de tuin uitlichten? Er zijn heel veel mogelijkheden op het gebied van verlichting voor je veranda. Bedenk daarom eerst of je kiest voor functioneel, sfeervol of een combinatie daarvan. Het kan helpen om een schets te maken van je veranda en tuin. Zo krijg je een goed beeld van welke onderdelen je wilt verlichten. Maar ook welke soort verlichting daarbij past: hard, helder licht of zacht, warm licht. 

Creatief je veranda verlichten

Je veranda verlichten kan op vele manieren. We zetten een aantal populaire mogelijkheden op een rij: 

  • Hanglampen: met een warm, diffuus licht vormen elegante hanglampen een gezellige toevoeging aan je veranda. Zo ben je klaar voor lange avonden vol goede gesprekken. 
  • Spotjes en wandlampen: functioneel en decoratief! Wandlampen verlichten meestal omlaag. Verlicht de diverse hoeken van je veranda met deze speelse combinatie. 
  • Verleidelijke vlammen: kies voor romantische kaarsen in glazen potjes, fakkels, een vuurschaal of een tuinhaard. Vuur heeft altijd aantrekkingskracht en geeft een prachtig, betoverend licht. En je profiteert ook nog eens van die heerlijke warmte! De perfecte sfeermaker voor jouw veranda. 

Tips bij het verlichten van de veranda

Als je aan de slag gaat met de verlichting van je veranda, kan het slim zijn om direct de hele tuinverlichting onder de loep te nemen. Ben je tevreden met de aanwezige verlichting of wil je in de gehele tuin meer licht aanbrengen? En heb je behoefte aan functioneel licht of sfeerverlichting? We zetten een aantal praktische tips voor het verlichten van je veranda op een rij. 

Tip 1. Kies energiezuinig: ledverlichting

De tijd dat ledverlichting alleen maar fel en ongezellig was, ligt gelukkig achter ons. Wist je dat ledverlichting tegenwoordig in de meest uiteenlopende kleuren en tinten verkrijgbaar is? Tel daarbij op dat ledlampen de meest energiezuinige keuze vormen én een langere levensduur hebben. Redenen genoeg om voor ledverlichting te kiezen dus. 

Tip 2. Even dimmen!

Voorzie je de veranda van sfeervolle hanglampen, strakke spotjes of mooie wandlampen? En wil je echt voorbereid zijn op iedere gelegenheid en stemming? Plaats dan een dimmer op de lampen. Zo pas je de helderheid van je veranda verlichting eenvoudig aan. Bordspellen, handwerken, lezen of gezellig kletsen: jij bent voorbereid op ieder scenario. 

Tip 3. Bewegingssensoren

Vormt je veranda een verlengde van je schuur of woning? Of kun je wel wat meer licht in de tuin gebruiken, wanneer jij je fiets in de tuin of schuur wilt zetten? Dan zijn bewegingssensoren een goed idee. Deze verlichting schakelt automatisch aan bij beweging, zodat je nooit meer in het donker staat. Handig en veilig!

Tip 4. Waterdicht

Misschien sta je er niet bij stil, maar ook onder je veranda kan het vochtig worden. Je wilt natuurlijk geen kortsluiting doordat er regenwater bij je lamp terechtkomt. Kies daarom altijd voor waterdichte lampen. Gelukkig zijn de meeste buitenlampen geschikt voor gebruik in verschillende weersomstandigheden. 

Tip 5. In-lite verlichting in de tuin

Natuurlijk is het leuk dat je veranda sfeervol is verlicht. Maar hoe fijn is het als je ook in het donker van je mooie tuin kunt genieten? Naast praktisch, functioneel licht in de tuin, kun je daarom kiezen voor sfeervolle in-lite verlichting. Dit handige systeem bestaat uit lampen die vanaf de grond schuin omhoog schijnen. Daardoor kun je bepaalde elementen in je tuin prachtig uitlichten. Denk aan specifieke bomen, planten, paden, decoraties of waterpartijen. 

Tip 6. Veiligheid

Hoe sfeervol tuinverlichting ook kan zijn, het moet ook veilig zijn. Denk daarom goed na over het type verlichting voor je veranda en tuin als er sprake is van spelende kinderen of huisdieren. Misschien zijn armaturen in de bestrating dan bijvoorbeeld de meest geschikte optie. 

Veranda verlichting? Laat je inspireren bij Fonteyn

Wil je van de veranda een plek maken waar je het hele jaar door comfortabel vertoeft? Breng dan een bezoek aan Fonteyn. Laat je inspireren op het gebied van veranda’s en verlichting in Europa’s grootste outdoor showroom. Meer weten over het verlichten van je veranda? Onze deskundige experts denken graag met je mee.Fonteyn TV