Checklist: is jouw tuin klaar voor de winter?

Checklist: is jouw tuin klaar voor de winter?

tuinmeubelenNu de wintertijd is ingegaan en het laatste seizoen van het jaar voor de deur staat, is het hoog tijd om de tuin wat extra aandacht te geven. Om te zorgen dat je tuin goed is voorbereid op winterse weersomstandigheden, is dit namelijk de periode om de nodige voorbereidingen voor de kou te treffen. In deze blog geven wij je een checklist die je kunt afwerken om er zeker van te zijn dat jouw tuin volledig winterklaar is.

Check: De vijver en het zwembad zijn netjes afgedekt

Dit klusje is een typisch geval van ‘kleine moeite, groot plezier’. Het belang van het afdekken van je vijver en zwembad mag namelijk niet worden onderschat. Voor het zwembad kun je een speciaal hiervoor ontworpen winterafdekking aanschaffen, en voor het afdekken van een vijver wordt vaak gekozen voor een net. Wanneer je jouw vijver en zwembad netjes hebt afgedekt, zorg je ervoor dat er geen blaadjes of ander vuil in kunnen komen. Zo houd je beide netjes schoon en vrij van algen!

Check: Bomen, heggen en struiken zijn gesnoeid

Nu de temperaturen nog boven het vriespunt liggen, is het verstandig om je snoeigereedschap erbij te halen. Dit is namelijk een goede periode om de bomen, heggen en struiken in je tuin te snoeien. De reden hiervoor is dat de sapstroom van planten op dit moment minimaal is. Wanneer je de schaar in de takken zet, zal een boom hier dus geen last van ondervinden, in tegenstelling tot wanneer je dit doet aan het eind van de winter of het begin van de lente. Profiteer dus van de huidige weersomstandigheden en verwijder oude takken en bladeren nu het kan.tuinmeubelen

Check: Alle niet-winterharde planten zijn goed beschermd

Niet alle planten kunnen goed tegen de winterkou. De niet-winterharde potplanten kun je ‘s winters daarom het beste naar andere plek verplaatsen, zoals bijvoorbeeld je tuinhuisje, de bijkeuken of de schuur. Hier is het namelijk nog steeds koel maar staan ze wel lekker beschut! Voor de planten die je niet kunt verplaatsen, geldt dat ze goed moeten worden ingepakt in de winter. Dit doe je bijvoorbeeld met jute, een rietmat of speciale folie. Haal de afdekking gedurende de winter regelmatig ook weer even weg, zodat er genoeg frisse lucht bij de planten komt.

Check: De buitenkranen zijn afgesloten

Een punt dat nog weleens vergeten dreigt te worden: het afsluiten van alle buitenkranen en leidingen. In de winter hoef je de tuin niet te besproeien, dus de tuinslang heb je de komende tijd niet nodig. Zodra je de buitenkraan hebt afgesloten, kun je de kraan nog opendraaien zodat de laatste resten water eruit kunnen lopen. Hetzelfde geldt ook voor de tuinslang. Op deze manier voorkom je dat achtergebleven water bevriest en daardoor mogelijk schade veroorzaakt.

Met onze checklist bij de hand ben je goed voorbereid om jouw tuin winterklaar te maken. Heb je daarvoor nog bepaalde producten nodig? Je bent natuurlijk van harte welkom om langs te komen in onze showroom. Onze ervaren adviseurs helpen je graag!


Fonteyn TV