Vanwege de crisis is er de laatste jaren steeds meer bezuinigd op de inrichting van de tuin. Maar minder budget hoeft niet te betekenen dat er minder van de tuin genoten kan worden. Ook met een klein budget kun je de tuin een leuke inrichting geven. Voor de zuinige tuinliefhebber hebben we een aantal tips verzameld.

Een dure tuinarchitect of tuinman is niet voor iedereen weggelegd. Maar iedereen kan erin slagen zijn tuin netjes te houden. Eén van de belangrijkste zaken voor de budgettuin is onderhoud. Door je tuinmeubelen, accessoires, tuintegels, planten en vijver het juiste onderhoud te geven, kun je er een stuk langer van genieten. Is je tuin toe aan nieuwe spullen, dan zijn onderstaande tips misschien bruikbaar.

Budget tips tuin

Budget tips voor de tuin, zelf ontwerpen

Ben je van plan om de tuin een herinrichting te geven, dan dien je van tevoren goed te bedenken wat je wilt: een betegelde tuin, een gazon of een combinatie van beiden. Wil je een vijver, bloemen, bomen, etc. Ook is het belangrijk om van tevoren je budget te bepalen. Het helpt om een schets te maken van hoe jouw droomtuin eruit ziet. Teken uit waar alles moet komen te staan en bepaal waar de prioriteiten liggen.

Je kunt je voor het ontwerpen van je budgettuin ook laten inspireren door een bepaalde stijl. Zoek hiervoor op het internet of in tuin tijdschriften. Ook Pinterest staat vol met doe-het-zelf tuinideeën. (zie ook de Fonteyn Pinterest voor inspiratie). Je kunt ook bijvoorbeeld je bloempotten of tuinmeubelen een nieuwe uitstraling geven door ze in de verf te zetten. Voor goedkope nieuwe spullen kun je ook altijd terecht bij de Kringloopwinkel of Marktplaats.

Meer handige budget tips voor de tuin

-          Wordt hardhout of teak te duur, ga dan voor een goedkoper alternatief als steigerhout, sloophout of golfplaat.

-          Kijk rond op sites als Marktplaats voor tweedehands tuinproducten.

-          Investeer altijd in tuinsets, geproduceerd van duurzaam materiaal.

-          Kies altijd voor tuinmeubelen die niet te trendgevoelig zijn en nog jaren meegaan.

-          Vang regenwater op in een regenton. Zo kun je gratis de planten bewateren.

-          Realiseer je altijd dat een nieuwe tuin moet groeien en niet binnen één seizoen af is.

-          Houd alle aanbiedingen in de gaten. Op het internet en in folders staan regelmatig leuke koopjes.

-          Kies voor planten die lang meegaan, zoals hortensia’s en fuchsia’s.

-          Vervang al je tuinverlichting voor Ledverlichting. Dit is een stuk zuiniger.

-          Gras in de tuin is relatief goedkoop, maar bedenk wel dat het onderhoud ervan meer geld kost

-          Wees altijd zuinig met je tuinmeubelen, barbecue en andere tuinaccessoires. Bescherm ze tijdens het najaar met    hoezen of bewaar ze in de schuur of het tuinhuis.