Dé Barbecue trends voor 2017

Dé Barbecue trends voor 2017


De temperaturen stijgen, krokussen laten hun kopjes zien en het eerste kievietsei is gevonden. Allemaal voorbodes die u maar één ding te vertellen hebben: de zomer is in aantocht! En dat betekent voor veel Nederlanders dat ze de barbecue weer onder het stof vandaan halen. Geen groenten met aardappels maar heerlijk het houtskool ontsteken en het beste maken van een warme, lange zomeravond. U kunt hierbij voor het klassieke recept van een supermarkt-vleespakket met een viertal calvé sauzen kiezen, maar u kunt ook eens een stapje verder gaan. De echte barbecuewereld heeft u namelijk veel meer te bieden. Met elk jaar weer andere verrassende trends en ontwikkelingen. Fonteyn heeft voor u een aantal van de meest belangrijke trends van 2017 op een rijtje gezet. Doe er uw voordeel mee!

Barbecue trend 1: De Kamado Grill

Hij heeft vorig jaar natuurlijk al een stevige intro gemaakt, maar dit jaar beleeft hij definitief zijn grote doorbraak in Nederland: De kamado-grill. Deze ei-vormige barbecues lijden door het dikke keramische materiaal bijna geen warmteverlies, waardoor de hitte rond uw product blijft circuleren. De methode komt oorspronkelijk uit Japan, waaide rond de jaren ’60 en ’70 over naar de VS en komt nu eindelijk ook in Europa echt los. Het grote voordeel van de kamado-grill is dat deze barbecue een echte alleskunner is. U kunt er natuurlijk op grillen, maar ook stomen, bakken, roken en slow cooking zijn methodes die u op een kamado prima kunt toepassen. Bij de Fonteyn hebben we een gevarieerd aanbod aan kamado-grills, van de gevestigde merken Big Green Egg en Kamado Joe, tot onze eigen, zeer gunstig geprijsde Fonteyn Kamado-lijn

Barbecue trend 2: Slow Cooking

Het werd bij de eerste trend al even genoemd: slow cooking. Waar we traditioneel gewend zijn aan kleine barbecuelapjes, biedt deze grillmethode u een nieuwe mogelijkheid die zich zeker onderscheidt. Slow cooking draait, zoals de naam al vertelt, om het langzaam laten garen van een groot stuk vlees. Het is een activiteit die bij uitstek geschikt is voor een vrije dag of in het weekend, want u dient er zeer ontspannen, ruim de tijd voor te nemen. Gewapend met een kernthermometer en een afsluitbare barbecue bent u al snel een goede slow-cooker. Het is namelijk een methode waarbij eigenlijk heel weinig fout kan lopen. U bepaalt eenvoudig de gewenste kerntemperatuur van uw vlees en leest op een kernthermometer af wanneer deze bereikt is. Wilt u iets extra’s toevoegen aan uw vlees? Leg uw stuk vlees voor het grillen dan eens een aantal uren in de marinade of wrijf het in met een pekel of BBQ Rub.

Barbecue trend 3: Minder vlees

Wie aan een barbecue denkt, denkt aan vlees. Maar barbecueën hoeft tegenwoordig niet meer zo eenzijdig te zijn. Steeds meer mensen ontdekken de zeer smakelijke alternatieven die de aardbol ons te bieden heeft. We kennen natuurlijk het gegrilde visje en de groenten aan het spies, maar wat dacht u van gevulde tortilla’s of banaan-chocoladebroodjes van de barbecue? Hoe gek u het ook wilt bedenken, het kan bijna allemaal gewoon op uw eigen barbecue. Daarbij draagt u door minder vlees te consumeren bij aan een groenere en gezondere planeet. Voor veel mensen ook een reden om vlees wat vaker links te laten liggen.

Barbecue trend 4: Flammkuchen

Al een tijdje kennen we de pizza van de barbecue. Dit traditionele ovengerecht heeft bewezen dat vrijwel alles kan worden klaargemaakt op een barbecue. Een variant op de pizza is Flammkuchen. Deze snack was vorige zomer al te vinden op menige horeca menukaart in Nederland en gaan we ook terug zien op de barbecue. De Flammkuchen heeft qua uiterlijk veel weg van een pizza, maar heeft zijn eigen, unieke smaak. De basis ligt in een superdunne bodem van een soort matze-achtige allure. Deze wordt belegd met crème fraiche, spekjes en ui, waarna u uw creativiteit de vrije loop kunt laten. Voor de bereiding op uw barbecue kunt u gewoon gebruik maken van een keramische pizzasteen. Dit accessoire absorbeert door het brosse materiaal al het vocht uit de bodem van de Flammkuchen, zodat een knapperige bodem gegarandeerd is!

Barbecue trend 5: Beef Ribs

Bent u ook zo’n fan van een heerlijke portie spare-ribs van de barbecue? Dit stuk vlees is zeker in Nederland lange tijd mateloos populair geweest. Maar de laatste tijd is er een nieuwe trend gaande. Steeds meer mensen zijn lichtjes klaar met de spare-rib om verschillende redenen. Zo zijn spare-ribs eigenlijk het minst edele stukje vlees van het hele varken. Dit wordt opgelost door deze in een grote bak zoete marinade te leggen en ze zo naar de onwetende barbecueër te sturen. Steeds meer mensen gaan daarom op zoek naar een kwalitatief hoogwaardiger alternatief. En deze lijkt gevonden te zijn in een andere vorm van ribs: Beef Ribs. Deze stukken vlees zijn groter en vragen hierdoor ook om een geduldige aanpak. Om een stuk Beef Ribs goed op uw barbecue te bereiden mag u gerust een hele dag uittrekken. Bent u hiervoor te ongeduldig en wilt u toch genieten van heerlijke Beef Ribs? Het is een beetje valsspelen, maar u kunt de Beef Ribs ook eerst 4-5 uur in een oven laten garen en daarna 15 minuutjes afgrillen op de barbecue voor een heerlijk resultaat!Fonteyn TV