Klein balkon inrichten? 6 slimme tips

Klein balkon inrichten? 6 slimme tips

Wil jij graag jouw kleine balkon inrichten? Als je in de stad woont, is buitenruimte vaak schaars. Gelukkig kun je ook met beperkte ruimte een gezellige en stijlvolle oase creëren waar je heerlijk kunt genieten van de buitenlucht. Met een klein balkon kun je namelijk veel meer dan je misschien denkt. In dit blogartikel vertellen we je alles over het inrichten van een klein balkon. Ook helpen we je graag op weg met de keuze voor beplanting én het creëren van een zithoek waar je onbezorgd kunt wegdromen.

Klein balkon inrichten? De vloer als basis

Laten we bij het begin beginnen: de vloer van je balkon. Een mooie vloer op je balkon doet wonderen. Is deze van beton? Misschien is het dan een goed idee om over een andere ondergrond na te denken. Grote terrastegels of houten vlonders laten je balkon groter lijken en geven direct een nieuwe, warme uitstraling. Ook het thema ‘binnen gaat naar buiten’ is eenvoudig op je balkon te realiseren. Een kleurig buitentapijt zorgt voor een gezellige en huiselijke sfeer. Zo maak je je balkon ook toegankelijk voor blote voeten. Die horen nou eenmaal bij de zomer.

#1. Kies voor praktische tuinmeubels

Op je balkon wil je natuurlijk een zitplek of loungeplek creëren waar je lekker geniet van een heerlijke maaltijd en een drankje. Let bij het uitzoeken van je tuinmeubels daarom op comfort, maar vergeet het formaat niet. Je moet je natuurlijk wel makkelijk kunnen bewegen op je balkon. Lounge tuinmeubelen in een hoekopstelling zijn daarom erg fijn. Inklapbare tuinstoelen of tuintafels zijn ook erg handig. Zo houd je voldoende bewegingsruimte over zonder in te leveren op comfort. Wil je meer tips voor je balkoninrichting? Maak dan een aantal foto’s van je balkon en schrijf de afmetingen van je balkon op. De stylisten van Fonteyn helpen je vervolgens graag met de inrichting van jouw balkon!

#2. Verticaal tuinieren

Een slimme manier om groen toe te voegen aan je balkon zonder kostbare vloeroppervlakte te verliezen, is door verticaal te tuinieren. Gebruik plantenrekken, hangpotten en muurhaken om een groene muur te creëren. Kruiden, bloemen en zelfs groenten kunnen prima in verticale tuinen groeien, waardoor je balkon meteen een frisse en natuurlijke uitstraling krijgt. Voor je begint, is het wel belangrijk dat je rekening houdt met de stand van de zon en de wind. De planten moeten natuurlijk wel goed kunnen groeien op je terras. 

#3. Creëer sfeer met gezellige balkonverlichting

Voeg gezelligheid toe aan je balkon met sfeervolle buitenverlichting. De lichtslinger is weer helemaal terug. en je hem nog van vroeger? De kleine, sfeervolle lampjes zijn tegenwoordig in talrijke varianten beschikbaar. Leuk voor om je balustrade of voor aan de muur. Voor een extra romantische touch kun je ook enkele kaarsen plaatsen. Heb je een zonnig balkon? Dan is solar tuinverlichting een uitstekende keuze. Hiermee heb je geen batterijen of elektriciteitsaansluiting nodig, en je balkon blijft mooi verlicht.

#4. De groene inrichting op je balkon

Het allerkleinste balkon krijgt al een mooie kleur en gezellig gevoel met bloemen en planten. Ze maken het balkon écht levendig en uitnodigend. Kunststof plantenbakken zijn ideaal voor op het balkon. Ze zijn namelijk erg licht en makkelijk in onderhoud. Eenvoudig om te verplaatsen en schoon te houden. Een andere optie zijn plantenbakken die je aan de muur of de reling hangt. Ze nemen weinig ruimte in beslag, maar zorgen wel voor een beschutte plek op je balkon. Zo geniet je in alle privacy op je balkon.

#5. Creëer meer sfeer en privacy met een balkonscherm

Hoe klein je balkon ook is, privacy is altijd prettig. Een afscherming zorgt niet alleen voor meer privacy, maar brengt ook extra sfeer aan je kleine balkon. Met een balkonscherm creëer je op een mooie manier een knusse relaxplek, vooral als je kiest voor natuurlijke materialen. Denk aan een balkonscherm van gepeld riet om de reling van je balkon te bedekken, of een scherm van bamboe om een mooie afscheiding tussen jouw balkon en dat van je buren te maken. Handig is dat je kunt kiezen voor balkonschermen van één, anderhalf of zelfs twee meter hoog. 

#6. Buiten koken met een tafelbarbecue

Buiten eten en koken op zonnige dagen is heerlijk, dus het is de hoogste tijd om een barbecue uit te zoeken. Heb je een klein balkon? Kies dan altijd voor een compact model, zoals een tafel BBQ.  Als je bovenburen hebt, zorg dan voor minimale rookvorming door het eten in aluminium bakjes te bereiden. Het helpt ook om je barbecue goed schoon te maken voor gebruik.  Let op: niet op elk balkon mag je barbecueën. Controleer dit altijd even bij de Vereniging van Eigenaren (VvE).Fonteyn TV