Zelf een sauna bouwen: waar moet je op letten?

Zelf een sauna bouwen: waar moet je op letten?

Een sauna is allang geen luxe meer die alleen maar in wellnesscenters te vinden is. Tegenwoordig beschikken ook veel huishoudens over een eigen privé sauna. Met een beetje handigheid, is zo’n sauna ook door jouzelf op te bouwen. In dit artikel vertellen we je waar je allemaal op moet letten als je zelf een sauna wil bouwen.

Zelf sauna bouwen: het begin

Wie zelf een sauna wil bouwen, kan daarvoor het best een bouwpakket aanschaffen, waarin alle benodigdheden voor je zijn verzameld. Dit is vaak ook voordeliger dan wanneer je al het materiaal zelf verzamelt, aangezien alles in exact de goede maat wordt aangeleverd. Lees hieronder waar je nog meer aan moet denken voor het bouwen van een sauna.

Ruimte om een sauna te bouwen

Bedenk voor je besluit om zelf een sauna te bouwen altijd goed waar hij komt te staan, hoeveel personen er gebruik van gaan maken, wat het maximaal elektrische vermogen is en wat je budget is. Met name het aantal gebruikers heeft veel gevolgen voor wat voor een sauna je uiteindelijk zult bouwen. Veel gebruikers betekent dat je een grote sauna moet bouwen met een zware kachel en een zware elektrische aansluiting. Wees dus altijd voorzichtig in het kiezen van het aantal gebruikers. Een sauna van twee bij twee is erg ruim voor twee of drie personen, maar met een beetje inschikken ook prima bruikbaar voor vijf tot zes personen.

Idealiter bouw je je sauna natuurlijk in de buurt van een douche of dompelbad. Je hebt dan direct de mogelijkheid om even goed af te koelen tussen de saunaronden door.

zelf een sauna bouwen

Materiaal om een sauna te bouwen

Wil je zelf een sauna bouwen, bouw hem dan van Scandinavisch vurenhout. Dit hout is verreweg het beste materiaal voor de constructie van de sauna. Door de kou en extreme klimaatomstandigheden van het hoge noorden, groeien de bomen er langzaam, waardoor de jaarringen dicht tegen elkaar aan komen te liggen. Dit levert enorm stevig en duurzaam hout op dat ideaal is voor het bouwen van een sauna.

Voor het interieur van de sauna is Abachi hout zeer geschikt. Dit hout heeft de eigenschap dat het warmte slecht geleid, zodat het ondanks de hitte in de sauna altijd aangenaam blijft aanvoelen. Ideaal voor het bouwen van saunabanken.

Geen zin om jouw eigen sauna te bouwen? Geen probleem. Fonteyn heeft een groot aanbod sauna’s voor binnen en buiten, die onze monteurs met liefde voor u plaatsen.Fonteyn TV