World Wide Weber

World Wide Weber

Wie ter wereld je ook vraagt om een lijstje met barbecuemerken, Weber krijgt geheid een hoge notering. Velen zullen misschien niet eens een tweede merk kunnen noemen. De populariteit van Weber barbecues heeft door de jaren heen geresulteerd in een niet te overtreffen brand awareness die naast de Verenigde Staten ook de rest van de wereld heeft veroverd. En dat allemaal door een scheepsboei door midden te zagen. Geboeid? In deze blog geven we je een geschiedenisles van dit populaire merk.

Voordat het Weber tijdperk losbarstte, werd er in heel Amerika gebarbecued op een grilrooster, bevestigd in een bakstenen muur. Een dergelijke barbecue bracht veel onhandigheid met zich mee. Zo was de barbecue niet te verplaatsen en onbruikbaar als het regende. Ook hadden roet en as vrij spel op je kleren en het garende vlees. “Dat moet anders”, moet George Stephen gedacht hebben. Tijdens een zeiltocht vond hij in een scheepsboei de inspiratie voor de eerste kogelbarbecue ter wereld.

Van boei naar barbecue

Door een metalen scheepsboei door midden te zagen, zette Stephen de eerste stap naar ’s werelds eerste kogelvormige barbecue. Het onderste deel van de boei diende als de ketel van de barbecue, het bovenste gedeelte vormde de deksel. Door onder de ketel drie poten te plaatsen en de deksel te voorzien van een handgreep was de eerste kogelbarbecue geboren.

Weber barbecues

Succes van de kogelbarbecue

De doe-het-zelf-kogelbarbecue werd zo goed ontvangen door vrienden en familie dat Stephen besloot tot oprichting van het merk Weber-Stephen en de introductie van de Original Kettle. Hij trok het land door om zijn uitvinding aan zoveel mogelijk Amerikanen te showen. Het kogelmodel werd razend goed ontvangen. De luchtcirculatie in de barbecue zorgde voor malsere en gezondere gerechten die van ‘de bol’ in één klap een hit maakten. Er brak een nieuwe barbecuecultuur aan.

Wereldwijd succes

Het succes van de Original Kettle bleef ook buiten de grenzen van Amerika niet onopgemerkt; ook in andere landen werd de barbecue warm onthaald. Inmiddels distribueert de Weberfabriek in Chicago haar barbecues over de hele wereld en genieten miljoenen mensen van de heerlijke gerechten die ermee gegrild worden. 

Afbeeldingen afkomstig van Weber

 Fonteyn TV