Winterbarbecue: hoe pak je dat aan?

Winterbarbecue: hoe pak je dat aan?

De winterstemming zit er goed in, dankzij het koude weer van de afgelopen dagen. De eerste sneeuwvlokken zijn zelfs al gevallen. Dat betekent dat we definitief afscheid moeten nemen van de nazomer, maar niet per se van de barbecue. Deze kun je namelijk ook prima in het najaar opstoken. Wij geven je enkele tips om een heerlijke winterbarbecue te organiseren.

In Amerika snappen ze al langer dat je voor een lekkere barbecue niet beperkt bent tot alleen de zomermaanden. Zelfs als het stevig vriest, wordt hier de barbecue nog aangestoken. Dat vergt alleen wel wat andere grill skills. In dit artikel vertellen we je waar je allemaal op moet letten om dit najaar ook te kunnen genieten van een winterse barbecue.

Welke barbecue is geschikt voor de winterbarbecue?

Als in de barbecue een temperatuur is vereist van zeventig graden, terwijl het buiten dertig graden is, heb je slechts veertig graden extra nodig. Als de temperatuur rond het vriespunt ligt, moet je heel wat meer overbruggen. Hiervoor is een goede barbecue vereist. Typische zomerbarbecues zijn vaak gemaakt van een dun materiaal. Hierdoor wordt de temperatuur in de barbecue eerder beïnvloed door het koude winterweer. De doorgewinterde grillers zitten goed met een kamado: een barbecue met een keramische kuip, die de kou buiten houdt. Toonaangevende merken zijn onder andere Green Egg en Black Bastard. Is je budget minder toereikend, dan kun je ook heel goed uit de voeten met een Weber one touch barbecue. Al met al is het belangrijk dat je barbecue een deksel heeft en dat die zoveel mogelijk dicht blijft.

Ook de pellet barbecues van Traeger zijn uitermate geschikt om te gebruiken in de winter. Deze barbecues houden de temperatuur geheel automatisch op constant niveau, zodat de kou buiten er geen invloed op heeft. Deze innovatieve grills zijn sinds kort ook verkrijgbaar bij Fonteyn.

Plaats van de winterbarbecue

In de winter wordt de plek waar je grilt een stuk belangrijker. In de zomer zorgt de warmte rondom de barbecue ervoor dat de warmte in de barbecue blijft. Als er in de winter een straffe wind op je barbecue blaast, profiteer je niet van deze isolatie. Probeer de barbecue dus zoveel mogelijk uit de wind te houden. Houd er wel rekening mee dat je de barbecue niet te dicht tegen een houten schutting of een muur met een plastic regenpijp plaatst.

Zorg ervoor dat je eventuele sneeuw rondom de barbecue wegveegt. Wanneer de sneeuw smelt en weer aanvriest, kan het gevaarlijk glad worden bij je barbecue. Door de sneeuw weg te halen, vermijdt je gladde oppervlakten en voorkom je ongelukken tijdens je winterbarbecue.

Zorg voor voldoende licht tijdens een winterbarbecue

Als het najaar eenmaal vergevorderd is, is het tegen vijf uur al pikkedonker. Het is dan ook belangrijk dat je in de winter barbecuet met voldoende licht. Een hoofdlpampje is dan ideaal. Ook zijn er barbecues verkrijgbaar met ingebouwde verlichting.

Zorg voor voldoende brandstof tijdens een winterbarbecue

Het is niet uitzonderlijk dat een barbecue in de winter twee of drie keer langer duurt dan in de zomer. Een barbecue doet er ’s winters nou eenmaal langer over om op temeratuur te komen. Hiervoor zijn meer briketten nodig dan in de zomer. Zorg dan ook altijd voor een extra zak briketten. Barbecue je op gas? Zorg voor een volle fles en houd een extra gasflesje achter de hand. Met deze tips kan jij veilig je winterbarbecue organiseren!

‘s Zomers grillen we natuurlijk graag onder het genot van een koud biertje. Tijdens een winterbarbecue is warme chocolademelk misschien meer van toepassing. Zo blijf jij ook een beetje warm.

tips voor een winterbarbecueFonteyn TV