We boffen enorm met dit rustige herfstweer. Met een lekker zonnetje en een graad of achttien is het nog prima toeven in de tuin. Verplaats je tuinmeubelen dus nog maar even niet naar de berging. Geef ze liever een goeie onderhoudsbeurt om er dit jaar zo lang mogelijk van te genieten.

Tuinmeubelen worden gemaakt van verschillende materialen. Het materiaal van je tuinmeubelen bepaalt welk onderhoud ze nodig hebben. In dit artikel geven we je per materiaal enkele onderhoudstips. 

Wicker

Wicker tuinmeubelen zijn over het algemeen erg onderhoudsvriendelijk. De meubelen van merken als Hartman en 4 Seasons zijn in de meeste gevallen zelfs weersbestendig. Toch kan er in het vlechtwerk vuil terechtkomen, zeker in de herfst. Dit vuil kun je het best verwijderen door een niet schuimende zeep aan te brengen op de meubelen en de meubelen vervolgens af te spoelen met de tuinslang. Ook is het verstandig om het vlechtwerk zo nu en dan te onderhouden met een speciale wicker en textileen reiniger. Geef het vlechtwerk hierna een nieuwe beschermlaag met een speciale wicker en textileen beschermer.

Tuinmeubel onderhouden

Aluminium

Ook aluminium tuinmeubelen zijn erg onderhoudsvriendelijk. Om er zo lang mogelijk van te genieten, kun je ze het best reinigen met een niet agressieve aluminium, chroom en RVS reiniger. Aluminium tuinmeubelen beschikken vaak over een zitting en rugleuning van textileen, die je hetzelfde onderhoud kunt geven als wicker.

Staal en RVS

Stalen tuinmeubelen beschikken over een dikke coating die de meubelen beschermt tegen de buitenlucht. Het is al voldoende om deze meubelen zo nu en dan af te nemen met een sopje. RVS meubelen beschikken niet over deze coating, waardoor er vliegroest kan ontstaan op de meubelen. Vliegroest is eenvoudig te verwijderen en te voorkomen met een aluminium, chroom en RVS reiniger.

Teak hout

Teak hout heeft de eigenschap dat het langzaam een grijze kleur krijgt als gevolg van weersinvloeden. Dit kun je voorkomen door de meubelen te behandelen met een speciale teak reiniger of teakolie. Hierdoor blijft de originele kleur behouden.