De herfst is al weer enige tijd geleden van start gegaan. Hoog tijd dus om ook je tuin hierop aan te passen. Om je hiervoor te inspireren, heeft trendwatcher Aafje Nijman drie verschillende tuin ideeën onderscheiden voor het najaar van 2015. We lichten deze tuin ideeën in dit artikel voor je toe.

Voorop staat dat Nederlanders deze herfst vooral gebaat zijn bij een rustige tuin, waarin men de natuur zoveel mogelijk zijn gang laat gaan. Ook kleur en duurzaamheid worden steeds belangrijkere elementen voor buiten. Deze voorkeuren zijn vertaald naar drie tuin ideeën: ‘de nieuwe wildernis’, ‘de kleurrijke tuin’ en ‘comfort en luxe’.

Tuinidee #1: de nieuwe wildernis

Zoveel mogelijk de boel de boel laten, dat is het credo van deze trend. Dit levert een licht verwilderde tuin op waarin de natuur alle ruimte krijgt. Als dit tuinidee iets voor jou is, kun je dit najaar dus lekker achterover leunen. Je hoeft slechts zo nu en dan het herfstblad van je terras te harken; het blad onder de bomen en in de border kun je gerust laten liggen. Zo ontstaat er namelijk een natuurlijk dekbed dat je planten beschermt tegen vorst. Ook vormt het bladerdek een prima verblijfplaats voor allerlei nuttige beestjes.

Maak voor dit tuinidee gebruik van licht verweerde accessoires. Schaf bijvoorbeeld potten, manden en bakken aan van hergebruikt materiaal of onbehandeld hout en laat de natuur er verder zijn gang mee gaan. Maak daarnaast in je border gebruik van winterheide, viooltjes en bloeiende asters.

tuin ideeën

Tuinidee #2: de kleurrijke tuin

Voor wie tijdens de herfst graag zo lang mogelijk van het buitenleven geniet, is dit tuinidee ideaal. De kleurrijke tuin is één van de tuin ideeën waarin je je zo weinig mogelijk aantrekt van de seizoenen. Deze tip kenmerkt zich door gebruik te maken van veel felle kleuren, die je groenstrook vullen met vrolijke energie om de herfst door te komen. Onder het motto ‘happy herfst’ kun je deze kleuren met verf laten terugkomen in muren, schuttingen en tuinmeubels. Ook kun je enkele felgekleurde najaarsviooltjes planten. Deze zijn verkrijgbaar in onnoemelijk veel kleuren.

Tuinidee #3: comfort en luxe

Wie de ideale najaarstuin vooral een plek vindt om lekker te relaxen en tot rust te komen, kan zich laten inspireren door het tuinidee ‘comfort en luxe’. Dit tuinidee draait vooral om een pure uitstraling. Zorg ervoor dat natuurlijke tinten overheersen en voorzie de tuin van enkele typische herfstbloeiers voor een fris en puur effect. Laat in je border vooral gele en witte bloemen terugkomen en zorg voor enkele groenblijvers als laurierboompjes voor een evenwichtig geheel.

Hoewel de relaxtuin over het algemeen sober en natuurlijk oogt, hebben de tuinmeubels een opvallend strakke vormgeving volgens dit tuinidee. Ook zijn de accessoires van dit tuinidee vaak van duurzaam en gerecycled materiaal. De meubels en accessoires vormen een mooi contrast met de pure look in de rest van de tuin.