Vlees roken: van traditie naar trend

Vlees roken: van traditie naar trend

Het is zo oud als de weg naar Rome: vlees roken. Deze eeuwenoude bereidingswijze heeft anno 2015 een doorstart gemaakt. Want werd de techniek vroeger slechts gebruikt om vlees en vis te conserveren, vandaag de dag roken we vooral om de speciale smaak die we ons eten ermee geven. In deze blog geven we je enkele smaakvolle tips om ook je eigen maaltijden te verrijken met een authentieke rooksmaak.

De essentie van vlees roken is dat de aromatische smaak van bijvoorbeeld ceder-, appel- of kersenhout in het gerecht trekt. Vlees of vis krijgt hier een compleet andere smaakdimensie van. De rooksmaak is op verschillende manieren aan je gerecht toe te voegen, die we hieronder toelichten.

Smoker barbecue

Smoker barbecues als de Smokey Mountain Cooker van Weber, zijn speciaal bedoeld om gerechten mee te roken. Zowel de beginnende als de fanatieke 'rokers' kunnen hiermee prima uit de voeten. Hierin wordt vlees en vis niet gegaard op de gloeiende briketten, maar op lage temperatuur in de rook van smeulend hout. Spareribs, vis of rundvlees krijgt hier de subtiele rooksmaak van die vlees roken zo populair maakt. De waterschalen van de Smokey Mountain Cooker zorgen er voor dat ook gevogelte lekker sappig blijft smaken.

Weber Smokey Mountain

Smoker box

Een andere optie om je gerechten mee te roken op de barbecue is met behulp van een smoker box. Vul deze box met in water geweekte houtsnippers van een smaak naar keuze en leg hem naast het vlees op het griloppervlak van de barbecue. Door de warmte komen de aroma’s van de houtsnippers vrij en deze trekken vervolgens in het vlees. Zorg wel voor een afgesloten barbecue, zodat de aroma’s niet ontsnappen. Heb je een brikettenbarbecue? Dan kun je de houtsnippers ook gelijkmatig over de kolen verdelen.

Weber Smoker Box

Cederhouten rookplank

Ook is het mogelijk om gerechten direct op het hout te roken. Hiervoor heb je een cederhouten rookplank nodig. Week de plank in water en leg hem op de gas- of brikettenbarbecue. Leg vervolgens het te roken ingrediënt er bovenop. Door de hitte komen de aroma’s van het cederhout vrij. Deze trekken vervolgens in het vlees waar het vlees een intense rooksmaak van krijgt. Deze rookmethode leent zich perfect voor de bereiding van grote stukken zalm of gevogelte.

Rookplank

 Fonteyn TV