Tuintips voor juli

Tuintips voor juli

Het zomert volop. Naast een festivalletje hier en een terrasje daar is ook de tuin weer een geliefde plek om lekker relaxed wat vitamine D op te doen. Maar tijdens dat geluier is het wel belangrijk dat je tuin het juiste onderhoud krijgt. In deze blog geven we je een aantal tuintips, zodat het gedurende de hele zomer goed toeven blijft in je tuin.

Terwijl we ons ’s zomers voortdurend blussen met liters ijsthee, witbier of rosé vergeten we nog wel eens dat ook de planten in de tuin meer dorst hebben. Het is dan ook belangrijk om tijdens de warmte en droogte van juli je planten veel water te geven. Door ze regelmatig een frisse douche te geven, geniet je er langer van.

Tuin besproeien tijdens juli

Je tuin besproeien heeft het meeste effect in de ochtend en namiddag, wanneer de zon niet zo actief is. Waterdruppels werken namelijk als een vergrootglas en kunnen met de felle zon erop brandplekken veroorzaken. Bovendien verdampt het water direct. Verdere tips voor je beplanting lees je in onderstaande opsomming.

- Zorg dat ook de planten met grote bladeren voldoende water krijgen. Door de omvang van de bladeren loopt het water er makkelijk vanaf, waardoor het niet in de grond terecht komt

- Wie in juli nieuwe planten wil planten, kiest daarvoor het beste meerjarigen als vergeet-mij-nietjes, juffertjes in het groen, leeuwenbekjes, stokrozen en campanula’s.

- Zitten er luizen op je rozen? Spuit ze er met een tuinslang van af of verwijder ze met een handschoen handmatig.

Snoeien in juli

Groeit er een mooie druif in jouw tuin? Snoei de nieuwe uitlopers hiervan terug tot het vierde blad. Wie graag grote druiven aan de trossen wil, kan het beste ongeveer de helft van alle trossen afknippen en van alle resterende trossen de kleinste druiven plukken. Controleer bij het snoeien van heggen en hagen of er geen vogelnestjes inzitten. Zitten deze er wel in, stel het snoeien dan uit tot de vogeltjes zijn uitgevlogen.

Tuintips

Overige tips tijdens de maand juli

Om je tuin verder voor te bereiden op een spetterende zomer, geven we hier nog enkele algemene tips.

- Houd vogels op afstand van jonge plantjes door een kinderwindmolentje bij de beplanting te plaatsen.

- Plaats een hangmat in je tuin om deze zomer Caribisch te kunnen chillen.

- Zet een zwembad op om onder de brandende zon een verkoelende duik te kunnen nemen.

- Staat er in jouw tuin lavendel in bloei, knip dan wat takjes af, leg ze te drogen en stop ze in een linnenzakje tussen je linnengoed. De gedroogde lavendelbloemetjes verspreiden een heerlijke geur.

Tuin tipsFonteyn TV