Augustus is een echte vakantiemaand. Dat geldt niet alleen voor werk en studie, maar ook voor het tuinieren. Na al het wieden, snoeien, poten en sproeien, is de tuin eindelijk een plek om lekker achterover te leunen. Voor wie toch niet stil kan zitten, zijn er ook voor deze maand een aantal klusjes te bedenken. 

Het mag in augustus dan wel warm zijn, de groei van alle planten en bloemen neemt langzaam af. Daarmee neemt ook de hoeveelheid werk af. Om deze maand toch alles uit je tuin te halen, hebben we de belangrijkste werkzaamheden geselecteerd.

Gazon

Stem voordat je het gazon maait de messen van de maaimachine af op het weer. Hoe warmer en droger het weer, hoe hoger je de messen dient af te stellen. Door tijdens warm en droog weer het gras wat langer te laten, voorkom je dat de zon brandplekken maakt in je gazon. Maai tijdens warme dagen ook altijd in de avonduren. Dat geldt ook voor het besproeien van het gazon; ’s avonds ga je verdamping van het water zoveel mogelijk tegen. Overigens is het beter om het gazon eens per week een aantal uren te besproeien dan elke dag een kwartier.

Planten

In augustus doe je er verstandig aan om alle uitgebloeide bloemen te verwijderen, zodat je planten geen energie steken in het aanmaken van nieuwe zaden. Je border blijft dan langer mooi. Zonnebloemen groeien in augustus juist erg hard en hebben daarom regelmatig water en plantenvoeding nodig. Bind grote zonnebloemen op tijd aan een stok, zodat ze overeind blijven staan. Knip uitgebloeide zonnebloemen af en leg ze te drogen. De pitten ervan zijn bruikbaar om de vogels te voeren en de zaden kun je bewaren voor volgend jaar.

tuintips augustus

Vijver

Vijvers verliezen door het warme weer veel water. Het is daarom verstandig om de vijver te voorzien van hoge waterplanten voor meer schaduw. Je kunt de vijver daarnaast altijd bijvullen met leidingwater. Om de vissen te beschermen tegen net uitgevlogen reigers, span je het beste een net over de vijver.

tips vijver

Snoeien

Coniferen dien je in augustus twee keer te snoeien.  Snoei de haag aan de bovenkant wat smaller, zodat ook de onderste takken voldoende daglicht krijgen. Alle planten die vruchten hebben gedragen als bramen- en bessenstruiken kunnen na de oogst teruggesnoeid worden tot op de grond. Eind augustus is de lavendel aan de beurt. Knip uitgebloeide bloemaren af, maar laat wel genoeg groen over voor de lavendel om de winter door te komen. Door zo’n 1/3 weg te snoeien, blijft er voldoende over.

tips snoeien