De herfst is al een tijdje van start gegaan. Dat zullen we binnenkort ook zeker merken als alles weer is bezaaid onder een dik bladerdek. Hier dien je de tuin goed op voor te bereiden. Hoe? Dat lees je in dit artikel met tuintips.

Er valt in oktober weer genoeg te tuinieren. De tuin moet immers voorbereid worden op het onstuimige weer dat in de herfst weer de kop opsteekt. We zetten de belangrijkste tuintips voor je uiteen.

Tuintip 1: maaien

Aangezien het steeds kouder wordt, hoeft het gras van je gazon niet meer zo vaak gemaaid te worden. Zorg er wel voor dat het gras niet te lang is als de winter aanbreekt. Bij langer gras is de kans op mosvorming veel groter. Gooi het grasmaaisel direct weg, zodra je klaar bent met maaien. Gras breekt in het najaar minder snel af. Wanneer je het een tijdlang op je gazon laat liggen, kan het een ondoordringbare laag worden voor water en licht.

Tuintip 2: herfstblad opruimen

Vallen er her en der wat kleine blaadjes op je gazon, dan kan dat geen kwaad. Vormt er zich echter een dik bladerdek op het gras, ruim ze dan op. Een dik bladerdek houdt namelijk zonlicht tegen, waardoor er kale plekken kunnen ontstaan.

Extra tuintip: Heb je een vijver? Span er dan een net overheen. Zo voorkom je dat herfstblad in je vijver terecht komt. Hierdoor blijft de kwaliteit van het water goed. Overigens zullen de vissen zich steeds dieper in je vijver bevinden door het kouder wordende weer. Bij een watertemperatuur van boven de vijf graden, kun je ze gewoon blijven voeren.

herfstblad opruimen

Tuintip 3: onderhoud border

Wie zijn tuin tot laat in het jaar kleurrijk wil houden, heeft ook in de border nog enig werk te verrichten. Plant hier bijvoorbeeld vol bloeiende asters in. Deze zorgen voor kleur en trekken vlinders aan. Zorg ervoor dat je hoge asters voorziet van een plantensteun, zodat ze beter overeind blijven staan. Blijf al je planten voldoende water geven; ook in oktober kan het vrij droog zijn. Snoei alle uitgebloeide bloemen en overtallige bladeren af en gooi ze op de composthoop. Daarnaast is oktober dé maand om bloembollen te poten. Hiermee voorzie je je tuin het hele jaar van bloeiende bloemen.

Overigens kun je het herfstblad in je tuin gerust de border in harken. De bladeren beschermen je bloemen en planten namelijk tegen vorst. Ook ontstaat er op die manier een warm onderkomen voor egels en muizen. Zorg er wel voor dat het bladerdek niet dikker wordt dan zo’n tien centimeter.

Wie deze tuintips toepast, geniet ook in de herfst van een mooie tuin. Lees elke maand onze tuintips en houd je tuin in topconditie.