De zomermaanden kunnen ook in Nederland gepaard gaan met periodes van droogte. Zelfs nog nu de zomer op zijn eind loopt. Verstandig dus om je tuin en gazon regelmatig een verkoelende douche te geven met de tuinslang of sproeier. In dit artikel geven we enkele tips hiervoor.

Het sproeien van het gazon en de border is het meest effectief in de ochtend en de avond. Op die momenten gaat er zo min mogelijk water verloren door verdamping. Door in de vroege avond te sproeien, hebben de planten nog voldoende tijd om te drogen voor de nacht invalt. Ze lopen dan minder kans op schimmelziektes als meeldauw.

Planten in pot water geven

Vergeet naast je gazon en de border ook de planten in pot geen water te geven. Geef deze bij warm en droog weer elke dag water met een gieter. Plaats een schotel onder dorstige planten als de oleander en de engelentrompet, zodat er geen water verloren gaat.

Tuin-sproeien-tips

Hoe vaak de tuin sproeien?

Het is vaak al voldoende om de border eens per week te besproeien. Laat de sproeier dan wel een uur lang op dezelfde plek staan, zodat de bodem zich goed kan aanvullen met water. De wortels reiken hierdoor een stuk dieper, waardoor de planten beter zijn opgewassen tegen droge dagen.

Denk erom dat je nieuwe planten vaker water geeft. Deze planten moeten nog aanslaan en hebben dus meer water nodig. Voor het gazon geldt hetzelfde als voor de border: eenmaal per week een uur sproeien is voldoende. Dit werkt niet alleen effectiever, maar scheelt je ook nog eens water.

Meer tips nodig over het bijhouden van jouw tuin? Bekijk dan ons tuinmeubelblog