Tuin checklist voor vakantiegangers

Tuin checklist voor vakantiegangers

De vakantie staat voor de deur! Eindelijk wordt het stoffige kantoor weer ingeruild voor fiësta’s aan de costa, avontuurlijke campings of verre vliegbestemmingen, waarvoor je haast langer in het vliegtuig zit dan in het hotel. Hoe je deze zomer je vakantie ook invult, het is belangrijk om een aantal voorbereidingen te treffen voor je tuin. Met de tips in deze blog blijft je tuin een prima plek om bij terugkomst je vakantiekater te verwerken.

Om tijdens je afwezigheid je tuin in topconditie te houden, is het handig als er iemand in je omgeving bereid is om een oogje in het zeil te houden. Vraag hem of haar om de zorg voor je tuin op zich te nemen. Hieronder lees je enkele belangrijke taken.

Wateren van planten en gazon

De borders en het gazon hebben tijdens warm zomerweer extra veel water nodig. Door ze regelmatig een frisse douche te geven, geniet je er langer van. Zeker hanging baskets hebben wel twee keer per dag water nodig. Is er niemand die dit voor jou kan doen, dan biedt een automatische waterinstallatie uitkomst.
Zet voordat je vertrekt alle bloemen en planten bij elkaar op een plek waar de zon niet heel actief is. Ook kamerplanten kunnen prima een tijdje buiten staan.

Vlak voor vertrek het gazon extra kort maaien, is een veelgemaakte fout. Een kort gemaaid gazon loopt door het warme weer eerder het risico op kale, droge plekken. Beter is het om het gras wat langer te laten, zodat het gazon beschermd blijft voor de zon.

Onkruid wieden

Het kan pas echt vakantie worden, nadat het onkruid is gewied. Wie hier tijdig mee begint, bespaart zich bij terugkomst een hoop werk. Heb je door het pakken van koffers, het uitstippelen van routes en het regelen van een reisverzekering geen tijd om het onkruid te wieden? Bestrooi je tuin dan met cacaodoppen. Dit remt de groei van het onkruid.

Overige tips

Wie beschikt over een vijver doet er goed aan om deze voor vertrek nog even bij te vullen met een tuinslang. Door het warme zomerweer zal veel vijverwater verdampen. Zwemmen er vissen in? Vergeet dan niet om iemand te vragen deze te voeren.

Berg voordat je vertrekt ook al je tuinmeubelen, kussens, parasols  en andere tuinaccessoires veilig op achter slot en grendel. Dan ben je er zeker van dat je er ook na je vakantie nog van kunt genieten. Daarbij zijn ze goed beschermd als er tijdens jouw vakantie een zomerstorm over het thuisfront heen trekt.



Fonteyn TV