Sauna tips

Sauna tips

De sauna staat alom bekend om de rust en ontspanning die hij teweeg brengt. Mits je weet hoe je er op een goede manier gebruik van maakt, tenminste. In dit artikel behandelen we enkele handige tips die je saunagang nog relaxter maakt dan die al was.

De sauna heeft op iedereen weer een ander effect. Zeker de beginnende saunagangers doen er goed aan om het gebruik langzaam op te bouwen. Start bijvoorbeeld met één sessie en kijk hoe die bevalt. Of neem plaats op de laagste saunabank om gestaag aan de warmte te wennen. Immers, hoe hoger in de sauna, hoe hoger de temperatuur. Hieronder een greep uit de meest handige saunatips.

Tip #1: douche je van te voren

Het wordt aangeraden om je te douchen voor je de sauna instapt. Dit is in de eerste plaats hygiënisch, maar voorkomt ook andere vervelende neveneffecten. Zo ruikt een parfum in de sauna niet meer zo fris; door de warmte in de sauna kan deze veranderen in een vervelende geur. Gebruik je een gezichtscrème, dan loop je kans dat deze smelt. Dit kan prikkende ogen veroorzaken. Door je goed te douchen, ontdoe je je lichaam van deze cosmetica, zodat je optimaal van de sauna kunt genieten. Droog je na het douchen wel goed af. Een droog lichaam bevordert namelijk het transpireren.

Tip #2: Languit liggen

Zoek in de sauna altijd een leeg bankje op, waar je languit op kunt liggen. Liggend werkt de sauna namelijk het best. Zo verdeelt de warmte zich beter over het lichaam voor optimale ontspanning. Bovendien wordt de bloedsomloop zo min mogelijk belast. Door op het bovenste bankje te liggen, wordt het lichaam nog beter opgewarmd. Houd deze positie zo’n tien tot twaalf minuten vol om het beste resultaat te verkrijgen.

Tip #3: Branderig gevoel tegengaan

Op gevoelige delen van je lichaam kan een branderig gevoel ontstaan door de extreme warmte in de saunacabine. Is dit bij jou het geval, dan kun je dit voorkomen door deze plekken nat te maken met water, voordat je de sauna instapt.

sauna tips

Tip #4: Benauwd gevoel tegengaan

Vooral beginnende saunagangers kunnen er last van krijgen: een benauwd gevoel. Zeker wanneer je direct languit plaatsneemt op de bovenste bank. Voel je een benauwd gevoel opkomen? Ga dan rechtop zitten en trek je benen naar je lichaam. Op die manier bevindt je gehele lichaam zich in dezelfde temperatuurzone en voorkom je dat het bloed in je benen zakt.Fonteyn TV