Je tuin inrichten is één zaak, je kunt alles precies inrichten zoals jij het wilt. Maar heb je ook aan de kinderen gedacht? Je wilt natuurlijk dat je koters vrijuit kunnen buitenspelen en dat jij optimaal kunt genieten van je tuin, zonder dat jij je continu zorgen hoeft te maken over eventuele gevaren en of ze zich wel vermaken. Met deze kleine aanpassingen trek jij je kinderen vanachter de computer weg en creëer je tevens een plek waar de kids veilig kunnen spelen.

Kinderen en een vijver

Wanneer je echt nog hele kleine kinderen hebt is het af te raden om een vijver te plaatsen. Mocht je toch een vijver hebben zorg er dan voor dat deze goed afgesloten is met een omheining of staaldraad, zodat zij veilig rondom de vijver kunnen spelen. Voor de wat oudere kinderen is het een leuke bezigheid om de vissen eten te geven.

Spelende kinderen

Plantengroei

Kleine koters stoppen alles in hun mond, dus let goed op de plantengroei in je tuin of nieuwe planten die je wil plaatsen. Een taxus is een veel voorkomende plant in onze tuinen. Let wel goed op, deze plant is giftig, net als planten met besjes. Kies eventueel voor eetbare planten in de tuin, zo is dit geen gevaar voor de allerkleinsten.

Schaduwplek

Creëer in de warme zomermaanden gemakkelijk een plekje met veel schaduw door een parasol neer te zetten, zodat de kids tijdens het buitenspelen minder snel verbranden. Een schaduwdoek is bij uitstek ook een handige oplossing, met regen kan er dan nog steeds lekker buiten gespeeld worden. Daarbij is het een sfeervolle toevoeging aan je tuin en kan het de hele zomer buiten blijven hangen.

Zandbak

Een zandbak kan eigenlijk niet ontbreken in een kindvriendelijke tuin, het is dé plek voor kinderen om te graven en zandkastelen te bouwen. Maak je zandlaag niet dieper dan 50 cm om de veiligheid van je kroost te waarborgen. Je kunt ervoor kiezen om schelpen van kunststof aan te schaffen, deze zijn makkelijk schoon te houden en te verplaatsen. Of je stroopt de mouwen op en maakt zelf een zandbak van hout. Denk hierbij ook aan een vorm van afdekking zodat je kind lekker kan blijven spelen in het schone zand. Bij regen is het ook handig dat je je zandbak kunt afsluiten, anders zit je de volgende dag met vochtig zand.

Zandbak

Tuinhuis voor de kids

Een eigen ruimte om te spelen vinden kinderen fantastisch. Met een tuinhuis heb je een opbergplek voor speelgoed en een avontuurlijk kampeerplekje voor de zomer in één. Niets is zo veranderlijk als het weer en met een tuinhuis hebben je kinderen altijd een plek om te spelen.

Kindvriendelijke ondergrond

Kies voor een kindvriendelijke ondergrond zodat de kinder knietjes niet zo snel beschadigen. Eén van de opties is natuurlijk gras of kunstgras. Dit geeft een gezellige sfeer en dient perfect als voetbalveld. Kunstgras is iets makkelijker om te onderhouden. Gras is natuurlijk ook ideaal voor het plaatsen van een opblaasbaar zwembad met speelgoed.

Bladeren

Een andere optie zijn houtsnippers. Dit is een goede bodembedekker en niet al te duur. Het werkt valdempend en is eenvoudig neer te leggen. Je hoeft ook niet bang te zijn voor schimmelvorming en het jaarlijks vervangen van je snippers, het gaat namelijk lekker lang mee! Rubberen tegels zijn vanuit esthetisch oogpunt misschien niet zo mooi, maar ze zijn wel perfect om te voorkomen dat je kind heel hard valt. Rubberen tegels worden vaak geplaatst onder speeltoestellen en vragen weinig onderhoud. Alleen kunnen ze in de zomer wel heel heet worden! Ben je bang dat de rubberen tegels toch te heet worden tijdens de zomers voor die kleine voetjes? Vlonders zijn erg fijn tijdens de zomer en zorgen er ook voor dat vallen iets minder pijn doet. Een anti-slip middel dient ervoor dat je vlonder veilig blijft, want ze kunnen nogal glad worden wanneer ze nat zijn.

Moestuin

Een moestuin opzetten is vooral leuk voor wat oudere kinderen. Trek ze wel oude kleren aan, want je gaat lekker in de aarde zitten wroeten. Dit is een leuke bezigheid om samen te doen. Daarnaast is het ook nog eens heel leerzaam, je leert je kroost meer over verschillende groenten en fruit. En het leukste gedeelte, na je harde werk en enig geduld kan je alles lekker oppeuzelen!