Het barbecueseizoen is geopend. Het oplopende kwik heeft het grilvirus bij velen flink aangewakkerd, met als gevolg dat ons gasfornuis deze zomer wat vaker uit blijft staan. Echter, een ongelukje schuilt tijdens het barbecueën in een klein hoekje. Daar willen we met deze blog verandering in brengen.

Of je nu grilt op gas of op briketten, een barbecue gaat altijd gepaard met vlammen en hitte. Het is dus belangrijk dat er op verantwoorde wijze gegrild wordt, zodat de gezelligheid van een barbecuefeest niet omslaat. In deze blog geven we enkele tips waarmee barbecueën een feestje blijft.

Installeren van de barbecue

Zorg er allereerst voor dat je barbecue voorzien is van stevige poten en plaats de barbecue ook op een stevige ondergrond. Hiermee voorkom je dat de barbecue door het minste geringste omver gestoten wordt. Let er ook op dat u de barbecue installeert op een windvrije plaats of scherm hem voldoende af. Zo blijven de vlammen en vonken netjes in de barbecue en zorg je ervoor dat er niets anders gegrild wordt dan je hamburgers en speklappen.

Aansteken van de barbecue

Gebruik, om steekvlammen te voorkomen, nooit spiritus, benzine of petroleum om je barbecue aan te steken. Aanmaakblokjes zijn hiervoor geschikter. Let er ook op dat de producten die je gebruikt om de barbecue te ontsteken voorzien zijn van een CE-markering. Om het vuur aan te wakkeren gebruik je het beste een blaasbalg of waaier. Wie op gas grilt, doet er verstandig aan om de toevoerslang van de barbecue te controleren op gaatjes. Dit doe je door de slang in te smeren met zeepsop. Ontstaan er belletjes, dan weet je dat de slang toe is aan vervanging.

Barbecue tips

Tips voor de chef

Hoe lekker het ook is om bij de barbecue te nippen van een koud biertje of rosétje, de chef doet er goed aan om hiermee te wachten tot na de barbecue. De hitte van de barbecue kan alcohol doen ontvlammen. Wie barbecuet, dient zijn aandacht bovendien voor de volle honderd procent bij de barbecue te houden. Draag ook nooit licht ontvlambare kleding van bijvoorbeeld nylon. Trek liever een katoenen schort en handschoenen aan.

Doven van de barbecue

Terwijl iedereen verzadigd is van een heerlijk gegrilde maaltijd, blijven de briketten van de barbecue nog uren nagloeien. Doof de barbecue dan ook altijd met zand. Hoewel het zand de hitte van de briketten niet wegneemt, zorgt u er wel voor dat u zich er niet direct aan kunt branden.