Een mooie tuin om in te ontspannen: willen we dat niet allemaal? Maar een droomtuin staat er niet zomaar 1,2,3. Een goed tuinontwerp is het halve werk. In een tuinontwerp wordt uitgestippeld hoe de tuin eruit komt te zien. De grootte van de tuin, de vorm, en natuurlijk ook de stijl worden tot in de puntjes uitgewerkt.

Misschien ben jij bezig met jouw eigen tuinontwerp? Of ben je op zoek naar tuinideeën om aan jouw tuinarchitect te communiceren? Dan is dit blog voor jou! Bij het genieten van het buitenleven hoort een mooi ingerichte tuin. Daarom hebben wij de tuintrends volgens gepassioneerde tuinarchitecten verzameld.

Doe inspiratie op. Steek die handen uit de mouwen. En realiseer die tuin waarvan je droomt!

De tuintrends van Studio REDD

Tuintrends Afbeelding afkomstig van: www.studioredd.nl

Studio REDD is een samenwerking tussen Daan en Richard. Kennis, kunde en passie komen erbij te pas wanneer deze mannen natuur en architectuur samenbrengen.

 1. Binnen en buiten worden verbonden: “Het huis staat in verbinding tot de tuin. Vloer en zichtlijnen worden doorgetrokken om tuin en huis over te laten lopen. Dezelfde materialen en patronen worden zowel in het huis als in de tuin gebruikt.”

  Keramische tegels zijn een goed voorbeeld van een materiaal dat zowel binnen als buiten populair is. Steeds vaker sluit de inrichting van de tuin aan op die van de woning. Voor een vloeiende overgang van woning naar tuin.
 2. Subtiele verlichting: “Het design van de tuinverlichting is veranderd. Waar voorheen werd gekozen voor robuuste armaturen, kiest men nu voor subtiele verlichting.”

  Tuinlampen zonder poespas zijn hot. De verlichting wordt op subtiele wijze verweven met de inrichting. Op deze manier krijgt de verlichting een natuurlijke uitstraling. Moderne tuinverlichting is steeds vaker bestuurbaar met smartphones en tablets.

 

De tuintrends van Jeroen Hamers

Tuintrends Jeroen Hamers Afbeelding afkomstig van: www.jeroenhamers.nl

Jeroen Hamers is een tuinarchitect die vanaf jonge leeftijd één ambitie had: een eigen tuinarchitect en landschapsarchitect bureau starten. Inmiddels is deze droom gerealiseerd en ontwerpt deze tuinarchitect met veel plezier.

 1. Rustige bestrating: “Wees niet bang dat de bestrating te saai wordt. Strakke lijnen, zonder overbodige hoekjes zijn nog altijd een goede keuze. De mens maakt strakke functionele inrichting, de beplanting maak het natuurlijk.”

  In sommige tuinen wordt er door middel van vormgebruik een ‘natuurlijk’ bestrating nagestreefd. Maar in combinatie met de overige inrichting van de tuin kan dit al snel te druk zijn.

 2. Balans met natuurlijke en weelderige beplanting: “Beplanting die op bepaalde plaatsen over de randen groeien, verzachten de harde lijnen van de bestrating. Kies niet voor kunstmatig gevormde bolboompjes of andere vormen, maar voor plantmateriaal dat naar de natuur refereert.” 

  Weelderige en natuurlijke beplanting geven balans aan de strakke lijnen in de tuin. Dit soort beplanting past goed in de trend terug naar de natuur. Doe dit wel met mate, want teveel beplanting kan ervoor zorgen dat de tuin druk oogt.

De tuintrends van Stoop Tuinen

Tuintrends Stoop TuinenAfbeelding afkomstig van: www.stooptuinen.nl

Landschaps- en tuinarchitectuur Gert-Jan is de specialist van Stoop Tuinen. De tuinarchitect zit bovenop de tuintrends en blogt over tuinarchitectuur op walhalla.com.

 1. De kleurrijke border is terug: “De laatste jaren zien we een terugkeer van borders in tuinen. Een goed samengestelde border met vaste planten en siergrassen, is een lust voor het oog.”

  De laatste jaren worden strakke, eenkleurige borders, steeds vaker vervangen door kleurrijkere en extravagantere borders. Er is meer ruimte voor kleur en natuur in de tuin. Een vakkundig ingerichte border vereist niet veel onderhoud.

De tuintrends van Veenboer tuinarchitectuur

Tuintrends Veenboer TuinarchitectuurAfbeelding afkomstig van: www.veenboertuinarchitectuur.nl

Lars Veenboer is een aan de Universiteit van Wageningen afgestuurde tuinarchitect. In het verleden werkte Lars in verschillende kwekerijen en in theetuin de Meije. Tegenwoordig combineert hij zijn groene vingers met landschaps- en tuinarchitectuur.

 1. Landelijke invloeden in de tuin: “Leve de uitbundige, kleurige tuin! Tuinpak aan en lekker met groenten aan de slag. Tuinen mogen weer aangekleed worden met uitbundige bloemen en beplanting. En er is ruimte voor in het oog springende kleuren zoals: geel, rood en oranje.”

  Lange tijd was er voor tuinontwerp een ontwikkeling naar simpliciteit, met strakke ontwerpen en monotone kleuren. Lars Veenboer merkt op dat er steeds vaker landelijke elementen worden geherintroduceerd om hier tegengewicht aan te bieden.

De tuintrends van Boekel Tuinen

Tuintrends Boekel TuinenAfbeelding afkomstig van: www.boekeltuinen.nl

Boekel Tuinen smeedt huis en tuin tot een eenheid. Hierbij wordt er rekening gehouden met leefstijl, praktische wensen en de omgeving.

Veranda’s met groendak zijn hot: “De veranda is erg populair. Op het dak wordt vaak gekozen voor beplanting. Zo wordt zoveel mogelijk ruimte benut om de tuin groener en natuurlijker te maken.”

Naast de bekende sedum (vetplanten), kun je ook experimenteren met andere planten die goed tegen droogte kunnen. Zoals allerlei kruiden en grassen, waarmee je de veranda helemaal eigen maakt.