Bereid je jouw barbecue gerechten op een houtskool BBQ? Dan heb jij baat bij de volgende tips! Deze checklist helpt jou een kwalitatieve barbecue avond te verzorgen voor je vrienden en familie.

  1. Houd de houtskoolbarbecue netjes terwijl je bezig bent

Als je begint met grillen op de barbecue check je vanzelfsprekend of deze schoon- en klaar is voor gebruik. Maar wij raden ook aan om tijdens het grillen het rooster schoon te houden door er met een borstel van staaldraad over heen te poetsen. Een goede vervanger voor zo’n borstel is aluminiumfolie. Maak hier een grote prop van en veeg hiermee over de grill!

  1. Zorg dat de houtskoolbarbecue goed op temperatuur is

Een belangrijk aspect tijdens het barbecueën: de temperatuur van de kolen. Door met verschillende ‘warmtezones’ te werken kun je vlees dat langzaam moet garen even opzij leggen naar een minder warm gedeelte van de houtskool BBQ. Maar het grootste deel van de barbecue dient loeiend heet te zijn. En hoe weet je dan of de kolen warm genoeg zijn om te beginnen met grillen? Houd je hand ongeveer tien centimeter boven de grill en tel tot twee, als je bij twee je hand weg moet trekken door de hitte is de temperatuur perfect!

  1. Houd je grill vettig bij een barbecue

Net als met koken gaat voedsel garen nét even gemakkelijker in een laagje vet. Olie de grill in met een daarvoor bestemde kwast of gebruik hiervoor keukenpapier. Heb je dat gedaan? Dan kun je het vlees erop leggen en beginnen met braden. Een smaakvol alternatief: doe een halve ui op een spies of vork, dip het in de olie en smeer deze regelmatig uit over de grill.

  1. Bereid je eten ook op de kolen zelf

Naast het rooster kun je uiteraard ook de kolen zélf gebruiken om je gerecht op te garen. Gebruik de kolen dan met name om groenten op te bereiden. Een maiskolf of een gepofte aardappel is hier uitermate geschikt voor! 

  1. Gebruik ‘natuurlijke’ stokjes bij een barbecue

Wist je dat je jouw kip- of garnalen spies ook kun rijgen met iets eetbaars? Denk hierbij aan citroengras of iets anders waarvan jij denkt dat bij het gerecht past! Dit is een goede en smaakvolle vervanger voor de metalen of houten stokjes. 

Extra tip:

Top je vlees af met een klein beetje bier, gewoon met een paar druppels! Dit is heerlijk voor de smaak en voor de malsheid van je vlees. 

" />
5 tips om de ultieme barbecue avond neer te zetten!

5 tips om de ultieme barbecue avond neer te zetten!

Bereid je jouw barbecue gerechten op een houtskool BBQ? Dan heb jij baat bij de volgende tips! Deze checklist helpt jou een kwalitatieve barbecue avond te verzorgen voor je vrienden en familie.

  1. Houd de houtskoolbarbecue netjes terwijl je bezig bent

Als je begint met grillen op de barbecue check je vanzelfsprekend of deze schoon- en klaar is voor gebruik. Maar wij raden ook aan om tijdens het grillen het rooster schoon te houden door er met een borstel van staaldraad over heen te poetsen. Een goede vervanger voor zo’n borstel is aluminiumfolie. Maak hier een grote prop van en veeg hiermee over de grill!

  1. Zorg dat de houtskoolbarbecue goed op temperatuur is

Een belangrijk aspect tijdens het barbecueën: de temperatuur van de kolen. Door met verschillende ‘warmtezones’ te werken kun je vlees dat langzaam moet garen even opzij leggen naar een minder warm gedeelte van de houtskool BBQ. Maar het grootste deel van de barbecue dient loeiend heet te zijn. En hoe weet je dan of de kolen warm genoeg zijn om te beginnen met grillen? Houd je hand ongeveer tien centimeter boven de grill en tel tot twee, als je bij twee je hand weg moet trekken door de hitte is de temperatuur perfect!

  1. Houd je grill vettig bij een barbecue

Net als met koken gaat voedsel garen nét even gemakkelijker in een laagje vet. Olie de grill in met een daarvoor bestemde kwast of gebruik hiervoor keukenpapier. Heb je dat gedaan? Dan kun je het vlees erop leggen en beginnen met braden. Een smaakvol alternatief: doe een halve ui op een spies of vork, dip het in de olie en smeer deze regelmatig uit over de grill.

  1. Bereid je eten ook op de kolen zelf

Naast het rooster kun je uiteraard ook de kolen zélf gebruiken om je gerecht op te garen. Gebruik de kolen dan met name om groenten op te bereiden. Een maiskolf of een gepofte aardappel is hier uitermate geschikt voor! 

  1. Gebruik ‘natuurlijke’ stokjes bij een barbecue

Wist je dat je jouw kip- of garnalen spies ook kun rijgen met iets eetbaars? Denk hierbij aan citroengras of iets anders waarvan jij denkt dat bij het gerecht past! Dit is een goede en smaakvolle vervanger voor de metalen of houten stokjes. 

Extra tip:

Top je vlees af met een klein beetje bier, gewoon met een paar druppels! Dit is heerlijk voor de smaak en voor de malsheid van je vlees. 



Fonteyn TV